Επιχειρηματική επίσκεψη 26 ξένων οικονομικών και εμπορικών ακολούθων στη Χίο, από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου συνδιοργανώνουν η Enterprise Greece και ο δήμος, με τη συνδρομή του τοπικού επιμελητηρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιχειρηματική επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Synergassia, που υλοποιεί η Enterprise Greece σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας.

Στόχος του προγράμματος, είναι η προβολή της Ελλάδας, των περιφερειών και των δήμων της στην παγκόσμια αγορά, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών οικονομιών και η προώθηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, με κριτήριο την ικανοποίηση των τοπικών αναγκών και την αξιοποίηση των τοπικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει την διοργάνωση ημερίδας παρουσίασης του επιχειρηματικού προφίλ του νησιού με έμφαση στον τουρισμό και στον αγροδιατροφικό τομέα, κατ’ ιδίαν συναντήσεις εξωστρεφών επιχειρήσεων με τους διπλωμάτες, σεμινάριο για τις ΜΜΕ του νησιού με θέμα: «Δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος και εξαγωγικές διαδικασίες», με σκοπό την επέκταση της εξαγωγικής βάσης του δήμου, καθώς και επισκέψεις σε πρότυπες βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Θα γίνουν 100 κατ’ ιδίαν προγραμματισμένες συναντήσεις των εξωστρεφών επιχειρήσεων του νησιού με τους οικονομικούς και εμπορικούς ακολούθους, κατά την διάρκεια των οποίων θα διερευνηθούν οι δυνατότητες σύναψης επιχειρηματικών συνεργασιών με εταιρείες των χωρών τους.

Η διπλωματική αποστολή αποτελείται από εκπροσώπους ξένων πρεσβειών από την Πολωνία, την Ιορδανία, το Ουζμπεκιστάν, την Ιρλανδία, την Αργεντινή, την Τυνησία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Νότια Αφρική, την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, το Καζακστάν, την Κροατία, την Σλοβακία, τον Καναδά, την Σλοβενία, το Περού, την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Enterprise Greece Χρήστος Στάικος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής του οργανισμού για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΜΜΕ, αναλάβαμε πρωτοβουλία και φέρνουμε σε επαφή 26 ξένους διπλωμάτες με τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αναδειχθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες και οι εξαγωγικές δυνατότητες του νησιού. Θεωρούμε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Χίου, καθώς αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν τις έχει αφήσει ανεπηρέαστες, για αυτό και παραμένουμε αρωγοί στις προσπάθειές τους, για να καταστούν περισσότερο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές».

Ο δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνλις δήλωσε: «Αυτή η διοργάνωση είναι μια καλή ευκαιρία για τους εμπορικούς ακολούθους σημαντικών πρεσβειών να γνωρίσουν από κοντά μας τον τόπο μας, τους ανθρώπους και τις δυνατότητες που ανοίγονται. Χρειαζόμαστε εργαλεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και του εμπορίου στο νησί. Χρειαζόμαστε περισσότερη εξωστρέφεια και περισσότερες εξαγωγές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Γ. Γεωργούλης δήλωσε: «Το επιμελητήριο Χίου μαζί με το Enterprise Greece και τον δήμο Χίου υλοποιούν τη συγκεκριμένη δράση με στόχο να ενισχύσουν την εξωστρέφεια του τοπικού επιχειρηματικού ιστού. Την σκυτάλη τώρα παίρνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις που καλούνται να αξιοποιήσουν την ευκαιρία».