Η Ryanair έρχεται Φρανκφούρτη με τις «ευλογίες» της Fraport – Πώς αντιδρούν Lufthansa και BDF

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair έρχεται να ταράξει τα νερά καθώς ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει δρομολόγια στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, πυροδοτώντας την οργή των Γερμανών ανταγωνιστών της.

Η Ryanair σκοπεύει να φέρει 400.000 ταξιδιώτες ετησίως από το γερμανικό οικονομικό κέντρο προς τους ηλιόλουστους τουριστικούς προορισμούς Αλικάντε, Faro, Μάλαγα και Πάλμα ντε Μαγιόρκα με 28 πτήσεις την εβδομάδα από τον Μάρτιο 2017, όπως ανέφερε ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Ryanair David O’Brien σε δήλωσή του. Ο O’Brien πρόσθεσε ότι αυτή η νέα βάση αντιπροσωπεύει μια επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. δολαρίων (180 εκατ. ευρώ).

Η κίνηση αυτή «υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της Φρανκφούρτης για τις low cost εταιρείες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα εκμετάλλευσης του αερολιμένα Fraport, Stefan Schulte.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η μετακίνηση στην Φρανκφούρτη, η Ryanair θα μετρά εννέα βάσεις στη Γερμανία σε πλήρη λειτουργία, μεταξύ περίπου 85 συνολικά στην Ευρώπη.

Μέχρι τώρα η ιρλανδική εταιρεία είχε αποφύγει την Φρανκφούρτη λόγω των υψηλών τελών που χρεώνονται από τη Fraport, ενώ οι μοναδικές εταιρείες low cost που πετούν στον κόμβο είναι η ισλανδική WOW και η ισπανική Vueling, που μεταξύ τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% της κυκλοφορίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Fraport στο AFP.

Η Eurowings, η low cost θυγατρική του γερμανικού κολοσσού Lufthansa, επίσης έμεινε μακριά από τη Φρανκφούρτη.

 

Οργή των Γερμανών

Η γερμανική αεροπορική ομοσπονδία (BDF) απάντησε από την πλευρά της με μια δήλωση την Τετάρτη, με την οποία αντιτίθεται στη νέα διάρθρωση των τελών που φέρνει η Fraport, η οποία σχεδιάζει να προσελκύσει νέες αεροπορικές εταιρείες στη Γερμανία οι οποίες θα έχουν 40% έκπτωση σε σύγκριση με τις υπάρχουσες επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα στρωθεί κόκκινο χαλί στους ανταγωνιστές και μάλιστα με αθέμιτα πλεονεκτήματα, ενώ όσοι έχουν εδώ και πολλά χρόνια πληρώσει για την υποδομή της Φρανκφούρτης θα συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλές αμοιβές», δήλωσε ο διευθυντής της BDF Michael Engel.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lufthansa Carsten Spohr, του μεγαλύτερου πελάτη της Fraport, απαίτησε την Τετάρτη μια έκπτωση ισοδύναμη με εκείνη για την προσφορά της Ryanair, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων DPA.