Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για το κόστος του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα για να αποχαιρετήσει τον Φιντέλ Κάστρο, στο προσκήνιο επέστρεψαν τα ερωτήματα για το πόσο συμφέρουσα είναι για την χώρα η μη πώλησή του κυβερνητικού αεροσκάφους Gulfstream.

Στην αντιπαράθεση που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί στην Κούβα, η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το κόστος χρήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, αποσιωπώντας το κόστος συντήρησης και των επισκευών του πολυτελούς 15θέσιου Gulfstream και δίνοντας στη δημοσιότητα μόνο το κόστος των καυσίμων. Το κόστος συντήρησης, όμως, είναι αυτό που καθιστά απαγορευτική τη χρήση τέτοιων αεροσκαφών σε οποιονδήποτε δεν είναι πολυεκατομμυριούχος και δημιουργεί πολιτικό κόστος στους πολιτικούς που το χρησιμοποιούν αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», από επίσημα έγγραφα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προκύπτει ότι, πέραν του κόστους των καυσίμων, των τελών ελλιμενισμού και της απασχόλησης προσωπικού, το αεροσκάφος αυτό απαιτεί ένα πολύ υψηλό κόστος συντήρησης. Και αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν καταπονείται από συνεχή χρήση, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αφού το αεροσκάφος του πρωθυπουργού χρησιμοποιούν και πολλά άλλα κυβερνητικά στελέχη – πολλές φορές χωρίς να υπάρχει λόγος ή όταν δεν υπάρχει τακτική αεροπορική σύνδεση με τον προορισμό τους. 

Κατόπιν εισηγήσεων ειδικών εμπειρογνωμόνων που έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την ασφάλεια και την αξιοπιστία του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, εγκρίθηκε μόλις πριν από έναν μήνα (στις 4 Νοεμβρίου) η πρώτη απόφαση για εργασίες επισκευών, συντήρησης και περιοδικών επιθεωρήσεων, συνολικού ύψους 850.000 ευρώ.

Από το ποσό αυτό το 50% καταβλήθηκε ήδη ως προκαταβολή στην ελβετική εταιρεία AMAC Aerospace Switzerland Ltd. για να προγραμματιστούν οι εργασίες συντήρησης και επισκευής όταν το αεροσκάφος συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες πτήσης.

Φαίνεται όμως ότι το ποσό αυτό δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες συντήρησης που απαιτούνται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, διότι με προηγούμενη απόφαση που ελήφθη στις 28 Απριλίου του 2016, επίσης μετά από εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, υπογράφηκε τετραετής συμφωνία-πλαίσιο για τη συντήρηση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους με αρχικό προϋπολογισμό 3,4 εκατ. ευρώ! 

Από αυτά τα 1.889.718,37 ευρώ αποτελούν το τίμημα της εγγραφής στη συμφωνία, ενώ το υπόλοιπο ποσό είναι δυνατόν να τροποποιείται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες του κόστους συντήρησης. 

Για την ετήσια συντήρηση θα καθορίζεται κάθε χρόνο το ακριβές ποσό έπειτα από διαπραγματεύσεις με την ελβετική εταιρεία που έχει αναλάβει όλη τη διαδικασία επιθεώρησής του, αλλά, όπως ορίζεται σαφώς στη σχετική απόφαση, το συνολικό ποσό συντήρησης και επισκευών «δεν δύναται να υπερβεί το εγκριθέν ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ».

Βάσει των σχετικών εγγράφων, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος (που δεν έχει ακόμη συμπληρώσει τις απαιτούμενες ώρες πτήσης που προβλέπονται από τις ρήτρες ασφαλείας) θα καθηλωθεί στο έδαφος για 45-50 ημέρες για να υποστεί εκτεταμένους ελέγχους ώστε να αποκατασταθούν όλες οι φθορές που τυχόν εντοπιστούν (διαβρώσεις, αντικατάσταση τεχνικών υλικών, πρόσθετος εξοπλισμός κ.ά.).

Όπως προκύπτει λοιπόν από τα έγγραφα αυτά, οι βόλτες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος κοστίζουν πολύ ακριβά και για τον λόγο αυτό κάθε άσκοπη χρήση του επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι αυτές δεν είναι οι μόνες δαπάνες που απαιτεί το πολυτελές Gulfstream για να είναι ασφαλές και αξιόπλοο. Κάθε χρόνο το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας καταβάλλει περίπου 16.000 δολάρια για να επικαιροποιεί την επιχειρησιακή και τεχνική βιβλιογραφία του. Στις 22 Ιουλίου 2016 εγκρίθηκε η καταβολή 16.050 δολαρίων για την αγορά αυτής της βιβλιογραφίας, ενώ στις 9 Οκτωβρίου 2015 είχαν καταβληθεί άλλα 15.400 δολάρια. 

Και τα τρία αεροσκάφη αποκτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο επί ΠΑΣΟΚ και με υπουργό Εθνικής Αμυνας τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Το Embraer των 30 θέσεων αποκτήθηκε δωρεάν το 1999 ως αντισταθμιστικό όφελος για την προμήθεια των ραντάρ. Το αεροσκάφος Embraer των 13 θέσεων αποκτήθηκε το 2002 αντί 27,5 εκατ. δολαρίων. Τέλος, το αεροσκάφος Gulfstream, που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός, αγοράστηκε το 2003 για τις ανάγκες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και για υπερατλαντικά ταξίδια που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα άλλα κυβερνητικά αεροσκάφη, κόστισε 48 εκατ. δολάρια και διαθέτει 15 θέσεις.

Λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης και χρήσης των αεροσκαφών αυτών, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε εξαγγείλει από το 2012 την πώληση του ενός Embraer έναντι 7,7 εκατ. ευρώ και την παραχώρηση του άλλου στην Πολεμική Αεροπορία για να χρησιμοποιείται σε επείγουσες αεροδιακομιδές. Η πώληση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε και πάλι την πώληση του 13θέσιου Embraer στις 8 Φεβρουαρίου 2015, αλλά και πάλι δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι σήμερα.

 

Πηγή: protothema.gr