Νέες “φωτιές” έρχεται να ανάψει ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να καταφέρεται εναντίον της παραγγελίας 90 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας στη Lockheed Martin κάνοντας λόγο για “κόστος εκτός ελέγχου”.

Το κόστος της συγκεκριμένης παραγγελίας φέρεται πως θα φτάσει το 1 τρισ. Δολάρια με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να “βγει από τα ρούχα” του καθώς έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «το πρόγραμμα των F-35 και το κόστος του είναι εκτός ελέγχου. Δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν και θα σωθούν από στρατιωτικές (και άλλες) δαπάνες μετά την 20ή Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παράδοση των αεροσκαφών στις ΗΠΑ έχει καθυστερήσει περίπου πέντε χρόνια. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η Lockheed Martin έλαβε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας 1,3 δισ. δολάρια προκαταβολή για τα μαχητικά αυτά, «προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοσή τους», με το υπουργείο τότε να δηλώνει πως η σύμβαση με την εταιρεία επανεξετάζεται.

Το tweet του Τραμπ είχε άμεσο αντίκτυπο στην μετοχή της Lockheed Martin, που έπεσε σχεδόν 3%, μόλις μια ώρα μετά το “τιτίβισμα” του προέδρου, σύμφωνα με την Independent. «Η μετοχή της Lockheed Martin από τότε έχασε μέχρι και 3%, που σημαίνει περίπου 2 δισ. δολάρια από το μετοχικό της κεφάλαιο»!

Η πτώση συνεχίστηκε αμείωτη και την υπόλοιπη μέρα, αγγίζοντας και το 4%, σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ ο αντίκτυπος των δηλώσεων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ έχει επηρεάσει και τους προμηθευτές της εταιρείας.

Τέσσερις από τις εταιρείες που προμηθεύουν τεχνολογία και υλικά στην Lockheed Martin είδαν τη μετοχή τους να κατακρημνίζεται. Συγκεκριμένα:

– Η United Technology, που κατασκευάζει κινητήρες για τα αεροσκάφη της Lockheed, σημείωσε πτώση 0,8%.

– Η General Dynamics σημείωσε απώλειες 3,7%

– Η Northrop Grumman σημείωσε πτώση 5,6%

– Και η Raytheon Company είχε απώλειες 4%