Αεροσκάφος της εταιρείας AFRIQIYAH AIRWAYS , το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη, κατελήφθη από δύο αεροπειρατές σήμερα, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είναι οπλισμένοι με χειροβομβίδα, και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Μάλτα, όπου και προσγειώθηκε με 118 επιβαίνοντες (111 επιβάτες, εκ των οποίων 82 άνδρες, 28 γυναίκες και ένα βρέφος, σύμφωνα με tweet του Μαλτέζου πρωθυπουργού).

Οι αεροπειρατές, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος μαζί με το πλήρωμα, ενώ ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τη Μάλτα. Στις εικόνες που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα, διακρίνεται ένας αεροπειρατής, φορώντας χειροπέδες, να απομακρύνεται από το αεροσκάφος από στρατιώτες της Μάλτας. Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, τους έγινε σωματικός έλεγχος και τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας στο Twitter.

Οι αεροπειρατές είχαν πει στο πλήρωμα ότι ήταν “φιλο-Κανταφικοί” και ότι προτίθενται να αφήσουν τους 111 επιβάτες να εγκαταλείψουν το Airbus A320, αλλά όχι και το επταμελές του πλήρωμα, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους, ήτοι να απελευθερωθεί ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα tweets του Μαλτέζου πρωθυπουργού απελευθερώθηκαν οι επιβάτες της πτήσης, ενώ παρέμειναν εντός αεροσκάφους ορισμένα μέλη του πληρώματος.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ νωρίτερα είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter: “Ενημερώθηκα για μία κατάσταση πιθανής αεροπειρατείας μίας εσωτερικής πτήσης της Λιβύης που κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι έτοιμες επιχειρήσεις ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων-ΤΜ”.

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά ο αεροπειρατής (ή αεροπειρατές) αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όλες οι άλλες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας ματαιώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική.

Το μικρό αυτό νησί της Μεσογείου και μέλος της ΕΕ, η Μάλτα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της Τρίπολης.

Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε στην εξέγερση το 2011 και η χώρα μαστίζεται έκτοτε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες.