Αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σότσι, νωρίς το πρωί της Κυριακής, οδηγώντας στον θάνατο 93 ανθρώπους.

Οι Ρώσοι αποκλείουν το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης και εστιάζουν στο ενδεχόμενο βλάβης ή ανθρώπινου λάθους. Η συντριβή του μπορεί να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος χειρισμό του πιλότου, σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, καθώς το σήμα του χάθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση.

Το Tupolev-154, στο οποίο επέβαιναν 93 άτομα, 85 επιβάτες και 8μελές πλήρωμα, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις δύο λεπτά μετά από την απογείωσή του από το Σότσι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σκάφη που μετέχουν στις έρευνες εντόπισαν σορούς ανθρώπων που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος. Η πρώτη εντοπίστηκε περίπου 6 χλμ. από την ακτή. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι καθορίστηκε το σημείο συντριβής του αεροσκάφους, όπως και ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι για επιζώντες.

Στις έρευνες μετέχουν 4 σκάφη, 4 ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Επιπλέον, 6 πλοία του στόλου της Μαύρης θάλασσας επιστράτευσαν βαθυσκάφη και 63 δύτες έπεσαν στο νερό για να ενισχύσουν τις προσπάθειες.

Το TU-154 έφθασε στο Σότσι από το αεροδρόμιο Chkalovsky της Μόσχας για ανεφοδιασμό. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 8 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και 64 μέλη του μουσικού συνόλου Alexandrov Ensemble, με προορισμό την αεροπορική βάση στη Λαττάκεια, στη δυτική Συρία, για την πρωτοχρονιάτικη γιορτή της ρωσικής αεροπορίας.

Μεταξύ των θυμάτων είναι ο επικεφαλής της στρατιωτικής μπάντας, Βαλερί Χαλίλοφ κι ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτισμού του υπουργείου Άμυνας, Άντον Γκουμπάνκοφ.

Ενας από τους επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους, ο ηχολήπτης του NTV Εβγκένι Τολστόφ έκανε αυτή την ανάρτηση, πριν επιβιβαστεί στο Tupolev, στο αεροδρόμιο Chkalovsky της Μόσχας.