Τα drones έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικό κομμάτι της αεροπλοΐας με αποτέλεσμα -όπως είναι φυσικό- να ενδιαφερθούν και οι πολεμικές αεροπορίες των κρατών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΗΠΑ, η οποία διαθέτει τεράστιο αριθμό drones, με καινούρια προσθήκη να είναι τα Perdix. Τα συγκεκριμένα drones είναι μικροσκοπικές εκδοχές των κλασικών μη επανδρωμένων σκαφών, τα οποία μπορούν να επιτεθούν μαζί στον εχθρό σαν σμήνος μελισσών.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που γυρίστηκε κατά την διάρκεια δοκιμής στην Καλιφόρνια τον Οκτώβριο, αποδεικνύοντας οτι τα μίνι-drones λειτουργούν με επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής πάνω από 100 μικροσκοπικά drones Perdix έπεσαν απο τρία F / A-18 Super Ηornets τα οποία στη συνέχεια πέταξαν σε σχηματισμό.

Τα Perdix drones αναπτύχθηκαν στο MIT το 2013, και απο τότε συνεχώς αναβαθμίζονται και από το Πεντάγωνο. Επί του παρόντος το άνοιγμα φτερών τους ειναι ένα πόδι και μπορούν να πετάξουν για περίπου 20 λεπτά σε ταχύτητα ανέμου από 40 έως 60 κόμβους. Το Πεντάγωνο ήδη σχεδιάζει την επόμενη γενιά με προηγμένη τεχνολογία.