Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα έρευνας, η οποία καταδεικνύει ότι το 87,7% των αεροπορικών δυστυχημάτων μπορεί να έχει μηδενικές απώλειες μετά από μία συντριβή.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αρκεί να έχετε σωστή θέση στο κάθισμα για να βγείτε ζωντανοί από ένα αεροπορικό δυστύχημα. Ποια είναι αυτή η σωστή θέση; Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως το να πάρει κάποιος εμβρυακή στάση (να κουλουριαστεί δηλαδή) μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να βγει σώος από μία τυχόν συντριβή.

Μία βρετανική έρευνα, λοιπόν, εξηγεί το γιατί αυτή η στάση μπορεί να σώσει την ζωή των επιβατών.

Μπορούν να συμβούν δύο πράγματα σε ένα επιβάτη κατά την συντριβή:

Στη πρώτη φάση, όταν ένας επιβάτης είναι κατά την συντριβή στη θέση του, τότε θα συνεχίσει να κουνιέται προς τα μπροστά, ακόμη κι αν φοράει ζώνη.

Η πιο κρίσιμη στιγμή, όμως, είναι αυτή που επακολουθεί, καθώς κατά τη συντριβή το πάνω μέρος του σώματός εκτοξεύεται προς τα μπροστά και έτσι είναι πιθανό να πέσει κάποιος με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε κάτι. Αυτό είναι σίγουρο πως θα συμβεί αν βρίσκεσαι στην οικονομική θέση.

Έτσι, η καλύτερη θέση που μπορείς να πάρεις είναι η εμβρυακή, καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να χτυπήσεις το κεφάλι και τον κορμό σου.

«Αν γίνει κάποιο αεροπορικό ατύχημα, έχεις πολλές πιθανότητες να επιβιώσεις. Πολύ λίγα αεροπλάνα καταλήγουν κατά τη συντριβή τους αμέσως στο έδαφος και από αυτά συνήθως δεν επιβιώνει κανείς», αναφέρεται στη συγκεκριμένη έρευνα.

Επίσης, αυτή η στάση ευνοεί τους επιβάτες να φύγουν γρήγορα από το αεροπλάνο σε περίπτωση φωτιάς, κάτι που δεν είναι εύκολο για όσους έχουν τραυματιστεί κατά την συντριβή.