Στην ανάγκη αναβάθμισης του αερολιμένα Ηρακλείου ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και ενώ τα έργα κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι παραμένουν στα χαρτιά, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ενώ η διαδικασία για την κατασκευή του αερολιμένα στο Καστέλι, ένα έργο πνοής για την Κρήτη, βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάιο του 2014, εξακολουθούν να μένουν εκκρεμή τα αναγκαία έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, το οποίο εξυπηρετεί εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο και αποτελεί το δεύτερο, σε κίνηση επιβατών, αεροδρόμιο της χώρας.

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης λόγω της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, καθιστά άμεση και επιτακτική την ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας του αεροδρομίου Ηρακλείου, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε και στην αριθ. πρωτ. 4083/18-03-2016 Ερώτησή μας απαιτείται:
α) η άμεση αντικατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού διαχείρισης εισιτηρίων, έκδοσης καρτών επιβίβασης και διαχείρισης αποσκευών, ο οποίος λόγω παρωχημένης ημερομηνίας κατασκευής και τεχνολογίας υπολειτουργεί, επιβαρύνοντας τους επισκέπτες με περισσότερο χρόνο αναμονής, ουρές και ταλαιπωρία
β) η εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ελέγχου αποσκευών (BHS) στην ροή των ιμάντων αποσκευών στο υπόγειο, ώστε να σταματήσει ο διπλός έλεγχος, να απελευθερωθεί ο χώρος με τις διπλές ουρές στις αναχωρήσεις και να ελαττωθεί ο απαιτούμενος χρόνος εξυπηρέτησης των επιβατών
γ) η επίλυση του σοβαρού προβλήματος του αεροδρομίου στους εξωτερικούς χώρους επιβίβασης, αποβίβασης επιβατών, λεωφορείων κλπ.  με την ενοποίηση μεγαλύτερων χώρων
δ) η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης λόγω της διαφοροποιημένης δομής της κίνησης εντός και εκτός Ε.Ε.
ε) η αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών τουλάχιστον κατά έξι (6) με επέκταση του χώρου, η οποία θα συμβάλλει στην καλύτερη κάλυψη των αναγκών κίνησης του αερολιμένα για τα επόμενα 6-7 χρόνια.
Δεδομένης της ανάγκης προώθησης των ανωτέρω παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν την λειτουργία, θα αυξήσουν την ασφάλεια και θα βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση του αεροδρομίου, ώστε να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθεται το ερώτημα: «Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τα εκκρεμή αναγκαία έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο;».

Πηγή: ekriti.gr