Καρναβάλι και τουρισμός είναι οι δυο δεξαμενές που τροφοδοτούν την τοπική οικονομία του Ρεθύμνου που πλέον κάνει πράξη τη δωδεκάμηνη τουριστική κίνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το οικονομικό αποτύπωμα του τοπικού καρναβαλιού στην οικονομία του Ρεθύμνου, που αυτές τις μέρες ζει στον παλμό των εορταστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής Αρχής ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η αντιδήμαρχος τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη υποδεχόμενη αποστολή δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της διάδοσης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού σημείωσε ότι “η αλυσίδα αξίας που δημιουργείται από την οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων είναι πολύ σημαντική για την οικονομία του νομού.

Δεκάδες συμπολίτες μας δουλεύουν σε τοπικές μικρομεσαίες βιομηχανίες που ασχολούνται με τις στολές των πληρωμάτων, αλλά και με τον ιματισμό των ξενοδοχειακών μονάδων το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή τα υπάρχοντα μαγαζιά στην Πόλη του Ρεθύμνου είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να υποδεχθούν πάνω από 100.000 επισκέπτες, όπως και τα ξενοδοχεία του νομού. Η προστιθέμενη αξία από τις καρναβαλικές ξεπερνάει τα τοπικά σύνορα και επεκτείνεται και στις αγορές του εξωτερικού, καθώς αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες από την Ολλανδία, τη Γερμανία αλλά και το Ρέθυμνο.

Φέτος αναμένεται να δώσουν το παρών 15.000 καρναβαλιστές με τις ομάδες τους, που εδώ και δυο περίπου μήνες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να προσφέρουν ένα ευχάριστο θέαμα στους επισκέπτες.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι «Συγκάτοικοι στο όνειρο». Η πιο δυνατή καρναβαλική παρέα της χώρας, μια τεράστια, χωρίς σύνορα αγκαλιά, που μέσα της κλείνει συμμετέχοντες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καλεί και φέτος όλους να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη, το όνειρο”, σημειώνει η κα Μπιρλιράκη.

Η «πολυκατοικία», που αποτελεί βασικό στοιχείο του φετινού concept, ήταν μία παράμετρος προβληματισμού για τον σχεδιασμό του poster. Η πολυκατοικία, ως έννοια υποδηλώνει ένα βαρύ και στατικό, τσιμεντένιο οικοδομικό όγκο, και στη συλλογική συνείδηση έχει αποτυπωθεί ως κάτι άχαρο και άσχημο. Η πολυκατοικία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού καλείται να ανατρέψει αυτά τα στερεότυπα.