Σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας στα περιφερειακά αεροδρόμια που θα διαχειρίζεται στο πλαίσιο της 40ετούς παραχώρησης, υπέγραψε την Πέμπτη η Fraport Greece.

Όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, η Fraport Greece είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας στα αεροδρόμια, είτε άμεσα, είτε μέσω μίας επαγγελματικής υπηρεσίας πυρασφάλειας.

Στα 14 αεροδρόμια θα τοποθετηθούν συνολικά 540 πυροσβέστες από το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με τα διεθνή και εθνικά πρότυπα και νομοθεσία, και τις προδιαγραφές της Διεθνούς Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η Fraport Greece θα καταβάλλει το ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τις αμοιβές του προσωπικού, καθώς και ένα ετήσιο τέλος διαχείρισης 4% επί αυτού του ποσού.

Το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα θα παρέχει 502 πυροσβέστες, οι οποίοι θα απασχοληθούν στα 13 αεροδρόμια. Η Fraport Greece θα υπογράψει ξεχωριστή σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία για την παροχή 38 πυροσβεστών για το αεροδρόμιο Ακτίου. Επίσης, θα καλύψει όλα τα κόστη μετεγκατάστασης του προσωπικού (800.000 ευρώ) στα αεροδρόμια, καθώς και τα κόστη αντικατάστασης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας (περίπου 800.000 ευρώ, 1.600 ευρώ ανά πυροσβέστη). Επιπλέον, όλα τα κόστη της τακτικής εκπαίδευσης των πυροσβεστών θα επιβαρύνουν την εταιρεία. Η συνεχής εκπαίδευση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού πυρασφάλειας θεωρούνται, με βάση τα διεθνή και εθνικά πρότυπα, απαραίτητες για τη διατήρηση του ύψιστου βαθμού ασφάλειας στη λειτουργία των αεροδρομίων. Η Fraport Greece θα αναλάβει, επίσης, τη συντήρηση και αντικατάσταση του σχετικού εξοπλισμού και των κτιρίων.

Τη σύμβαση υπέγραψαν από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ από την πλευρά της Fraport Greece ο Alexander Zinell, CEO της Fraport Greece και ο Ιan Matheson, COO της Fraport Greece.