Υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη η σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και της εταιρείας Fraport, που αγόρασε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία εκτιμάται ότι ξεκινούν σε λίγες μέρες να λειτουργούν με το νέο καθεστώς. Πρόκειται για τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Σάμου και Σκιάθου.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και από τη Fraport Greece ο διευθύνων σύμβουλος Alexander Zinell και ο γενικός διευθυντής Λειτουργιών Ιan Matheson.

Όπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, η στελέχωση των αεροδρομίων από την Ελληνική Αστυνομία θα καλύπτει μόνο υπηρεσίες τάξης, ασφάλειας, τροχαίας και διαβατηριακού ελέγχου, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και τη σύμβαση.

Οι αστυνομικοί δεν θα έχουν καμία σχέση με το έργο ασφάλειας αερομεταφορών (έλεγχος ασφαλείας χειραποσκευών, αποσκευών φορτίου- ταχυδρομείου, προμηθειών αερολιμένα κ.λπ.), που θα ανατεθεί από την Fraport Greece σε ιδιωτικές επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, γεγονός που σύμφωνα με την Αστυνομία, συνεπάγεται εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων για την ΕΛ.ΑΣ.

Στη σύμβαση αναφέρεται ότι θα παραχωρηθούν δωρεάν στην Ελληνική Αστυνομία -σε κάθε αεροδρόμιο- χώροι, υλικοτεχνικός εξοπλισμός και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ενώ προβλέπεται και παροχή μεγαλύτερων χώρων και εγκαταστάσεων, σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης της εναέριας κυκλοφορίας.