Έκθεση για την ανθρώπινη πρόοδο δημοσίευσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στην οποία αναφέρει ποιες είναι οι χώρες που πληρούν τις καλύτερες προδιαγραφές για να ζήσει κάποιος. «Πρωταθλήτρια» ανακηρύχθηκε η Νορβηγία.

Τα κριτήρια της επιλογής είναι ένας συνδυασμός εισοδηματικών κριτηρίων και μέσου όρου βιωσιμότητας.

Συγκεκριμένα:

 1. Νορβηγία

Για 13η συνεχόμενη χρονιά, η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά την ποιότητα ζωής και τη μόρφωση. Οι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο 82 χρόνια και οι Νορβηγοί διαθέτουν ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο.

 1. Αυστραλία

Η μόρφωση αποτελεί το 5% του ΑΕΠ της χώρας και ισοβαθμεί με την Ελβετία. Ο μέσος όρος διάρκειας σπουδών στην Αυστραλία κρατάει περίπου 20 χρόνια.

 1. Ελβετία

Ο χώρος της υγείας στην Ελβετία αποτελεί η Νο1 προτεραιότητα.  Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ζουν 83 χρόνια και σπάνια υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, με το ποσοστό να είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

 1. Γερμανία

Μεγάλο της όπλο η εκπαίδευση και οι ευκαιρίες που προσφέρει στους νέους. Το 96% έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 1. Δανία

Ισοβαθμεί με την Σιγκαπούρη. Το χάσμα στις οικονομικές απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μόλις 7,8%. Το χαμηλότερο στον κόσμο. Την ίδια στιγμή στις Η.Π.Α. εκτοξεύεται στο 17,9%

 1. Σιγκαπούρη

Ο μέσος όρος ζωής στην Σιγκαπούρη ξεπερνά τα 83 χρόνια

 1. Ολλανδία

Εχει το χαμηλότερο ποσοστό εισοδηματικής ανισότητας στον πλανήτη, μόλις 12,4%

 1. Ιρλανδία

Στα θετικά της εκτός από τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει, είναι και η ελάχιστη εγκληματικότητα. Από τα χαμηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον πλανήτη.

 1. Ισλανδία

Κατά μέσο όροι οι άνθρωποι στην Ισλανδία ζουν για 82,7 χρόνια και η χώρα προσφέρει ποιότητα ζωής που όμοιά της δύσκολα συναντάς αλλού.

 1. Καναδάς

Εκτός από τα ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα, ο Καναδάς βρίσκεται σε μια από τις θέσεις της κορυφής λόγω της μόρφωσης των πολιτών του. Εκτιμάται πως πάνω από το 50% του πληθυσμού, ολοκληρώνει τις σπουδές του στο κολλέγιο.

 1. ΗΠΑ

Με μέσο εισόδημα το χρόνο 53.245 δολάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές.