Φεύγετε σε λίγες ώρες να πάτε στο αεροδρόμιο για να προλάβετε την πτήση σας. Είστε, όμως, σωστά προετοιμασμένοι; Δείτε τι πρέπει να τσεκάρετε πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Κείμενο: Χρήστος Σκούντας
info@airnews.gr

Είτε έχετε να πραγματοποιήσετε μία σύντομη μετακίνηση εντός συνόρων είτε να διανύσετε μακρινή απόσταση, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για όλα, προκειμένου να έχετε ένα ευχάριστο ταξίδι. Ακολουθούν οδηγίες προς ναυτιλομένους…

Τα πρώτα βήματα

Αποτέλεσμα εικόνας για gif flight suitcase
Κάνατε την κράτησή σας και μετράτε τις μέρες, τις ώρες, τα λεπτά μέχρι να αναχωρήσετε. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τον (φυσιολογικό) πανικό που επικρατεί πριν την αναχώρηση και να προετοιμαστείτε νωρίτερα. Τυπώστε το εισιτήριο σας, ελέγξτε διαδικτυακά το check-in σας και ενημερωθείτε για τον αριθμό και το βάρος των αποσκευών που μπορείτε να έχετε μαζί σας. Σε αυτή τη διαδικασία θα σας βοηθήσουν πολύ και τα Mobile Boarding Pass, με τα οποία μπορείτε να κάνετε check-in στην πτήση σας από το κινητό. Παράλληλα, πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει υπηρεσίες και apps που βοηθούν στην ενημέρωση του επιβάτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «εικονικό βοηθό» της Austrian Airlines που απαντά στις απορίες των ταξιδιωτών όλο το 24ωρο. Οσον αφορά στα μέρη μας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καινοτομεί με την εφαρμογή «ΑΤΗ Messenger», με την οποία μπορείτε να ενημερώνεστε live για την πτήση σας.

Οργανωθείτε

Πηγαίνετε κάπου για πρώτη φορά; Φροντίστε να είστε σωστά προετοιμασμένοι για τον προορισμό σας ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Ενημερωθείτε σχετικά με την χώρα που θα επισκεφθείτε για τα… πάντα! Αν ξέρετε από την αρχή το πού θέλετε να πάτε και τι θέλετε να δείτε, θα προγραμματίσετε καλύτερα το χρόνο σας και δεν θα «ψάχνεστε» σε ένα άγνωστο μέρος στη μέση του πουθενά. Κατεβάστε στο smartphone σας τουριστικούς οδηγούς και χάρτες ή (αν είστε πιο παραδοσιακοί) αγοράστε τους. Σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμοι. Και φυσικά φροντίστε να έχετε κλείσει από πριν το κατάλυμά σας, για να μην τρέχετε και… δεν φτάνετε αργότερα. Επίσης, αναζητήστε όλους τους τρόπους που μπορούν να μειώσουν το κόστος διαμονής σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Tourist Cards που υπάρχουν σε πολλές πόλεις που προσφέρουν εκπτώσεις σε αξιοθέατα και μέσα μεταφοράς.

Internet
Ας είμαστε ειλικρινείς… Χωρίς internet δυσκολεύει αρκετά η ζωή μας, κυρίως αν ταξιδεύουμε για επαγγελματικούς λόγους. Βέβαια, ακόμα και σε ταξίδια αναψυχής, για να ανέβει η selfie στα social media χρειάζονται ΜΒ. Eτσι, λοιπόν, πριν αναχωρήσετε, φροντίστε να ενημερωθείτε για ό,τι αφορά στο διαδίκτυο, ώστε να μην μείνετε από δεδομένα την ώρα που θέλετε να ανεβάσετε φωτογραφία από το Empire State Building ή τον Πύργο του Αϊφελ. Πολύ χρήσιμη είναι η υπηρεσία Cosmote Traveller με την οποία μπορείτε να μιλάτε με την άνεσή σας στο εξωτερικό ακριβώς όπως και στην Ελλάδα.

Η ιεροτελεστία της βαλίτσας


Οταν έχετε καταλάβει πόσες αποσκευές μπορείτε να έχετε, αρχίζει η «ιερή» ώρα του… πακεταρίσματος. Από το να πετάξετε ό,τι βρείτε μέσα σε μία βαλίτσα, γίνετε μεθοδικοί. Ξεδιαλύνετε από πριν τα πράγματα που σίγουρα θα χρειαστείτε, ενημερωθείτε για τον καιρό που θα συναντήσετε, προκειμένου να πάρετε μαζί σας τα ανάλογα ρούχα και έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως όλο και κάτι μπορεί να αγοράσετε στον προορισμό σας, άρα αφήστε λίγο «αέρα» στη βαλίτσα.

Τι θα πάρετε
Ή ακόμα πιο σημαντικό, τι δεν θα πάρετε. Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλα αεροδρόμια το 2015 και το 2016, τα μέτρα ασφαλείας έχουν «σφίξει» ακόμα περισσότερο στους ελέγχους και η ελαστικότητα έχει χαθεί. Συνεπώς, φροντίστε να ξέρετε τι δεν πρέπει να έχετε στις αποσκευές σας, για να μην χάσετε πολύτιμο χρόνο στον έλεγχο λόγω άγνοιας. Γενικώς ό,τι έχει να κάνει με εκρηκτικά, όπλα, εύφλεκτα υλικά και καύσιμα απαγορεύεται να μπαίνει σε αεροπλάνο για ευνόητους λόγους, ενώ μπορεί να βιώσετε ταλαιπωρία, αν τύχει κι έχετε στη χειραποσκευή σας αιχμηρά αντικείμενα ή αντικείμενα που εκτός από τη βασική τους χρήση μπορούν να γίνουν και μέσα βιαιοπραγίας, όπως εργαλεία ή αθλητικά αντικείμενα π.χ. μπαστούνια του μπέιζ-μπολ και του γκολφ.

Ζεστό ντύσιμο
Η θερμοκρασία μέσα σε ένα αεροπλάνο μπορεί ορισμένες φορές να φτάσει πολύ χαμηλά. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε από πριν επιλέξει να φορέσετε ρούχα άνετα και ζεστά για την πτήση σας. Μην βασίζεστε στις αεροπορικές εταιρείες, γιατί δεν προσφέρουν όλες κουβέρτες στους επιβάτες. Μην ξεχνάτε πως είναι πολύ πιο εύκολο να βγάλετε κάποιο ρούχο αν ζεσταθείτε, παρά να αρχίσετε να ψάχνετε στις χειραποσκευές σας για να βάλετε οτιδήποτε πάνω σας ώστε να μην… τουρτουρίζετε.

Τα απολύτως απαραίτητα


Καλό είναι να έχετε κοντά σας μία τσάντα στην οποία θα έχετε πράγματα που μπορεί να σας χρειαστούν. Από είδη υγιεινής (μωρομάντιλα, οδοντόβουρτσα -οδοντόκρεμα ταξιδίου κ.λπ.) μέχρι φάρμακα και γυαλιά οράσεως. Είτε για να φρεσκαριστείτε πριν την άφιξή σας είτε για κάποια έκτακτη ανάγκη. Μην ξεχάσετε να έχετε κοντά και καμιά δραμαμίνη, γιατί και οι πιο έμπειροι επιβάτες μπορούν να αντιμετωπίσουν το «τέρας» της ναυτίας.

Για να περάσει η ώρα

Αποτέλεσμα εικόνας για gif flight cabin
Οση απόσταση κι αν έχετε να διανύσετε κάποια στιγμή, θα βαρεθείτε αν δεν έχετε μαζί σας κάτι να απασχοληθείτε. Ενδείκνυνται mp3 player, κάποια φορητή παιχνιδομηχανή ή έστω ένα καλά φορτισμένο κινητό και φυσικά… βιβλία! Βέβαια, πολλές αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν εξαιρετικά προγράμματα entertainment εν πτήσει, ενώ ολοένα και πληθαίνουν οι αερομεταφορείς που έχουν free WiFi κατά τη διάρκεια της πτήσης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Lufthansa και την Turkish Airlines. Και φυσικά να μην ξεχνάτε όσους ταξιδεύουν με παιδιά, αφού υπάρχουν εταιρείες που έχουν δώσει έμφαση στην ψυχαγωγία των παιδιών στο αεροπλάνο, όπως η Aegean που έχει την υπηρεσία Aegean For Families.

Περί ενυδάτωσης
Ενας από τους σημαντικότερους «εχθρούς» που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια μίας πτήσης είναι η αφυδάτωση. Ο κλιματισμός μέσα στο αεροπλάνο «στεγνώνει» το δέρμα και το σώμα σας, με αποτέλεσμα ένα μπουκάλι νερό να είναι ένας απαραίτητος σύ-ντροφος στο ταξίδι σας. Καλό όμως θα ήταν να αποφύγετε το αλκοόλ, καθώς εκτός ότι σας αφυδατώνει μπορεί να γίνει και κακός… σύμβουλος αν το παρακάνετε. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά με μεθυσμένους επιβάτες που τους αποβιβάζουν στο πρώτο αεροδρόμιο γιατί έχουν «ξεφύγει». Από την άλλη, συνίσταται ένα ποτηράκι (μόνο ένα) για να χαλαρώσετε, αν δείτε τα… σκούρα από κάποιο κενό αέρος.

Να είστε άνετα

Αποτέλεσμα εικόνας για gif flight cabin
Αν και δεν είναι το πιο όμορφο αισθητικά αξεσουάρ, ένα μαξιλάρι ταξιδίου μπορεί να είναι πολύτιμος σύντροφος στην πτήση σας. Ιδιαίτερα αν έχετε να διανύσετε μεγάλη απόσταση, πρέπει να εξασφαλίσετε πως θα κοιμηθείτε με άνεση. Και μην ντραπείτε να ζητήσετε από τις αεροσυνοδούς κάποιο επιπλέον μαξιλάρι για τη μέση σας. Σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μπορεί να σας χρησιμεύσει πάρα πολύ. Επίσης, εάν θέλετε να κοιμηθείτε, θα σας βοηθήσει πολύ και μία μάσκα ύπνου. Εκτός από το φως που εμποδίζει να πέσει στα μάτια σας, σας προετοιμάζει και ψυχολογικά για ύπνο.

Jet lag αυτός ο άγνωστος
Ενας κίνδυνος, όταν πραγματοποιείτε μεγάλα ταξίδια, είναι και το jet lag, το οποίο προκαλεί αποπροσανατολισμό και αίσθηση αδιαθεσίας. Πώς, όμως, μπορείτε να το αποφύγετε; Είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε καλά πριν την αναχώρησή σας, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε το αλκοόλ και να πιείτε άφθονο νερό. Ετσι θα παραμείνετε ξεκούραστοι και θα απολαύσετε την αλλαγή της ώρας χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

Και ένα tip για… την άφιξη

Αποτέλεσμα εικόνας για gif flight suitcase

Μετά από ένα κουραστικό ταξίδι το μόνο που θέλετε είναι να πάτε γρήγορα στο ξενοδοχείο ή το σπίτι σας. Πρέπει, όμως, να πάρετε και τη βαλίτσα σας. Για να αποφύγετε την επιπλέον ταλαιπωρία, φροντίστε η βαλίτσα σας να ξεχωρίζει με μία κορδέλα ή κάποια ειδική φωσφοριζέ ταινία (χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες τέτοιες) για να εντοπίσετε αμέσως την αποσκευή σας και να φύγετε από το αεροδρόμιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.