Για το σπουδαίο έργο της Apella, στο κομμάτι της εξειδικευμένης επισκευής και συντήρησης αεροπορικού υλικού, μας μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apella SA, Νίκος Κοντογιάννης, ενώ μας αποκάλυψε τους στόχους και τα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού.

Συνέντευξη: Bάσια Μπάκα
vassia@airnews.gr

– Πείτε μας λίγα λόγια για την Apella. Ποιες είναι οι ακριβείς παροχές προς τους πελάτες σας, για ποιους λόγους και με ποιες αφορμές απευθύνονται σε εσάς;
Η Apella λειτουργεί ως πιστοποιημένος, από την European Aviation Safety Agency (EASA), ιδιωτικός οργανισμός συντήρησης αεροπορικού υλικού (Part-145) από το 1998, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις έκτασης 2.500 τ.μ. στα Σπάτα, δίπλα από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
Το πιστοποιημένο μας προσωπικό ειδικεύεται στις δομικές επισκευές αεροσκαφών και συντήρηση απαρτιών αυτών, καθώς επίσης και στην εκτέλεση εξειδικευμένων εργασιών, όπως Μη-Καταστροφικούς-Ελέγχους (NDT) επί αεροπορικών δομών και εξαρτημάτων και βαφές αεροσκαφών. Διαθέτει επίσης κατασκευαστικές ικανότητες αεροπορικού εξοπλισμού, όπως ειδικών εργαλείων, ιδιοκατασκευών, και ικριωμάτων πρόσβασης ατράκτου αεροσκαφών βασισμένη στο εξειδικευμένο αεροπορικό πρότυπο ποιότητας AS9100.
Η Apella εκτελεί με επιτυχία, συνέπεια και συνέχεια στρατιωτικές και εμπορικές συμβάσεις, υποστηρίζοντας έως και 25 αεροπορικές εταιρείες με συνολικό στόλο που ξεπερνάει τα 200 αεροσκάφη σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Οι πελάτες μας προτιμούν επειδή σε εμάς βρίσκουν έναν συνεργάτη, ο οποίος είναι διαρκώς δίπλα τους ως ενεργός μέτοχος στην προσπάθειά τους να κρατούν τα αεροπλάνα τους στον αέρα με το να παρέχει εμπρόθεσμα ποιοτική εργασία και αυθεντικό υλικό. Στόχος μας είναι να υποστηρίζουμε την συνεχή πλοϊμότητα όλων των πτητικών μέσων των πελατών μας και το καταφέρνουμε με την άψογη συνδρομή και συνεργασία των αεροπορικών κατασκευαστών και προμηθευτών, με τους οποίους η εταιρεία καλλιεργεί σχέσεις εδώ και δεκαετίες.

– H Apella δραστηριοποιείται στον χώρο της επισκευής αεροπορικού υλικού από το 1998. Ποια είναι τα βήματα ανάπτυξης από τότε μέχρι σήμερα;
Η Apella ξεκίνησε το 1998 με τη συντήρηση ορισμένων αεροπορικών τροχών και μπαταριών και σταδιακά αλλά σταθερά επένδυσε στην ανάπτυξη της υποδομής της αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού της, έτσι ώστε να αναπτύξει περαιτέρω την υπάρχουσα δυνατότητα αλλά και να προσθέσει στη λίστα των δραστηριοτήτων της (Capability List) φρένα, γεννήτριες, πεπιεσμένες φιάλες και το 2012 δομικές επισκευές. Συγχρόνως, η εταιρεία ανέπτυξε, από το 2008 και έπειτα, κατασκευαστική δραστηριότητα αρχικά ως υποστήριξη στις επισκευαστικές δραστηριότητές της φτάνοντας σε σημείο να εξάγει σημαντικές ποσότητες ειδικών εργαλείων και αεροπορικού εξοπλισμού στο εξωτερικό. Τέλος, η εταιρεία συμβάλλει στην υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και της αμυντικής βιομηχανίας γενικότερα, ως συνεργάτης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), εκτελώντας εργασίες βαφών αεροσκαφών και συναρμολόγησης αεροπορικών δομών.

– Ποια είναι η φιλοσοφία της Apella απέναντι τόσο στους πελάτες της όσο και στους εργαζόμενους;
Η Apella έχοντας ιδρυτή τον Αντιπτέραρχο ε.α. Σωτήριο Κοντογιάννη, έναν έμπειρο αεροπόρο με πάνω από 4000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του σε μαχητικά αεροσκάφη, λειτούργησε από την πρώτη στιγμή με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών και υλικών που εξασφαλίζουν συνεχώς τη μέγιστη ασφάλεια πτήσεων για τους πελάτες της. Επίσης, ως οικογενειακή επιχείρηση, η Apella λειτούργησε ανέκαθεν με ανοιχτή και τίμια επικοινωνία, τόσο με τους πελάτες και προμηθευτές της όσο και με τους εργαζόμενούς της, βασιζόμενη στον αλληλοσεβασμό και την αλήθεια. Η εταιρεία είναι ιδιαίτερα περήφανη για το ανθρώπινό της δυναμικό το οποίο, έχοντας αγκαλιάσει την αποστολή της, εργάζεται ακατάπαυστα με επαγγελματισμό, ομαδικότητα και ενθουσιασμό, αρετές οι οποίες πιστεύουμε αντικατοπτρίζονται στην ποιότητα των εργασιών που παρέχει.

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Το επόμενο βήμα για την Apella είναι να έρθει πιο κοντά στο ίδιο το αεροπλάνο έτσι ώστε να αναπτύξει αναλόγως το φάσμα των δραστηριοτήτων της και να παρέχει οικονομικές λύσεις υποστήριξης στους πελάτες της χωρίς την ανάγκη κοστοβόρας μεταφοράς του αεροσκάφους τους στο εξωτερικό. Η Apella αυτή τη στιγμή, με την υποστήριξη των συνεργατών της, έχει ξεκινήσει ενέργειες δημιουργίας μίας μονάδας συντήρησης αεροσκαφών στην περιοχή του Αλμυρού, δίπλα ακριβώς από το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου. Η καινούρια εγκατάσταση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει 2 αεροπλάνα του μεγέθους Airbus A321 αλλά και να εξυπηρετήσει μέχρι και 6 αεροπλάνα επιπλέον στο χώρο της. Θεωρούμε ότι μία τέτοια εγκατάσταση όχι μόνο ωφελεί την περιοχή αλλά και αναβαθμίζει ολόκληρη την υποδομή της εγχώριας αεροπορικής υποστήριξης προς όφελος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.