Από την Παρασκευή, 7 Απριλίου, τέθηκε σε εφαρμογή η τροποποίηση (2017/458) του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν (2016/399).

Συγκεκριμένα, τα κράτη – μέλη Σένγκεν υποχρεώνονται να διεξάγουν συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια) τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδο, και στους πολίτες της Ε.Ε.

Όμως το «Ελ. Βενιζέλος» δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα και όπως αναφέρει η καταγγελία από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής «η κατάσταση που δημιουργήθηκε την πρώτη ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή της τροποποίησης του κώδικα συνόρων ήταν απελπιστική, οι ουρές που δημιουργήθηκαν στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ανεπανάληπτες με τους επιβάτες να βρίσκονται σε απόγνωση». 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής αναφέρει:

«Από την Παρασκευή 07/04/2017 το αδιαχώρητο γίνεται στον έλεγχο διαβατηρίων του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος μετά τη νέα εφαρμογή της τροποποίησης του κώδικα συνόρων Schengen που προβλέπει να ελέγχονται διεξοδικά οι επιβάτες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα μας.

Μέχρι τώρα ο έλεγχος των επιβατών πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γινόταν με ταυτοπροσωπία, έλεγχο γνησιότητας, και δειγματοληπτικά με πληκτρολόγηση στοιχείων σε κάποιους από αυτούς. Ενώ πληκτρολόγηση των στοιχείων γινόταν σε όλους τους επιβάτες πολίτες Τρίτων Χωρών.

Είναι λοιπόν αδύνατο να αντεπεξέλθει το υπάρχον Αστυνομικό Προσωπικό του Αερολιμένα στις απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί με την ανωτέρω αλλαγή του κώδικα συνόρων.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε την πρώτη ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή της τροποποίησης του κώδικα συνόρων ήταν απελπιστική, οι ουρές που δημιουργήθηκαν στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ανεπανάληπτες με τους επιβάτες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Φυσικά, ο Ταξίαρχος της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε είχε ενημερώσει την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία για τα καινούργια δεδομένα και ζήτησε την ενίσχυση με προσωπικό προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί έτσι ώστε να μην εκτεθούμε ως Χώρα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης επισκέφτηκε εκτάκτως τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Αλκιβιάδη Ασημακόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για την νέα κατάσταση, και έλαβε ξανά ίδιες διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρχει μείωση του προσωπικού αλλά και για να μειωθούν τα μέτρα τάξης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Φυσικά, η κατάσταση δεν είναι απογοητευτική μόνο στον έλεγχο διαβατηρίων με τα καινούργια δεδομένα αλλά και στα Τμήματα Τάξης και Τροχαίας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου εκεί παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνονται οι απαιτήσεις ενώ ο αριθμός των υπηρετούντων να μειώνεται συνεχώς, ειδικά στο Τμήμα Τάξης το κλίμα δεν είναι το ενδεικνυόμενο έτσι ώστε οι συνάδελφοι να εργάζονται χωρίς να πιέζονται καθημερινά.

Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απευθυνόμαστε στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία έτσι ώστε να γίνουν όλες οι ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί με Αστυνομικό Προσωπικό το Ελευθέριος Βενιζέλος. Άλλωστε την προκειμένη χρονική στιγμή δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με την ασφάλεια των επιβατών και την εικόνα μας στο Εξωτερικό.

Το οποιοδήποτε περιστατικό στο Ελευθέριος Βενιζέλος θα έχει διεθνή απήχηση με ολέθρια αποτελέσματα για τη Χώρα μας».

 

Μετά την παρέμβαση της ένωσης, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Άρθρου 2 και δόθηκαν εντολές έτσι ώστε να συνεχιστούν οι στοχευμένοι και μόνο έλεγχοι των υπηκόων κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και πριν.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ένωσης: «Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Αρχηγείο παρουσία της Γενικού Επιθεωρητή Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστρατήγου κας Ζαχαρούλας ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου κ. Κωνσταντίνου ΤΣΟΥΒΑΛΑ. Ακόμη, ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η FRONTEX καθώς και τα κράτη μέλη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδοθεί και σχετική διαταγή από το Αρχηγείο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Τέλος συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των μέτρων τάξης αλλά και η ενίσχυση με Αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών. Οι παρεμβάσεις της Ένωσής Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής έφεραν αποτέλεσμα».