Πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση το πρώτο «ιπτάμενο ταξί» που κατασκεύασε η start-up Lilium.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που υποστηρίχθηκε από πολλούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο συνιδρυτής του Skype, Niklas Zennstrom, βρίσκεται στην τελική της ευθεία, πραουσιάζοντας στον κόσμο το πενταθέσιο «μίνι» τζετ που μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα.

Πιθανοί ανταγωνιστές της Lilium Jet είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά αεροσκαφών όπως η Airbus, η οποία στοχεύει να δοκιμάσει ένα πρωτότυπο αυτοκινούμενο μονοθέσιο ιπτάμενο αυτοκίνητο μέσα στο έτος.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές παρόμοιων «αεροπλάνων» εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, μες ημαντικότερο το να πείσουν αρχές και κόσμο πως τα προϊόντα τους είναι ασφαλή.

Η Lilium δήλωσε ότι το αεροσκάφος της, με εύρος 300 χιλιομέτρων (190 μίλια) και ταχύτητα πλεύσης 300 χιλιομέτρων την ώρα, είναι το μόνο ηλεκτρικό αεροσκάφος ικανό για κάθετη απογείωση και αεριωθούμενη πτήση.

“Έχουμε λύσει μερικές από τις πιο δύσκολες τεχνικές προκλήσεις στην αεροπορία για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Lilium Daniel Wiegand σε δήλωσή του. Το αεροσκάφος, του οποίου η κατανάλωση ενέργειας ανά χιλιόμετρο είναι συγκρίσιμο με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα μπορούσε να προσφέρει πτήσεις επιβατών σε τιμές συγκρίσιμες με τα κανονικά ταξί, αλλά με ταχύτητες πέντε φορές πιο γρήγορα, δήλωσε ο Lilium.

Το Lilium, το οποίο ιδρύθηκε το 2014 από τέσσερις απόφοιτους του Τεχνικού Πανεπιστημίου και έχει αντλήσει 11,4 εκατομμύρια δολάρια (10,6 εκατομμύρια ευρώ) το 2016 από την εταιρία Atomico Partners με έδρα την Zennstrom και το e42, τον επενδυτικό βραχίονα του επιχειρηματία Frank Thelen. Άλλοι πιθανοί αντίπαλοι περιλαμβάνουν το crowd-funded eVolo, εταιρεία που εδρεύει κοντά στο Mannheim, η οποία δήλωσε ότι αναμένει να λάβει ειδική ρυθμιστική έγκριση για το “multicopter” της με δύο θέσεις, με 18 δρομείς, που θα χρησιμοποιηθούν ως πτητικά ταξί σε πιλοτικά έργα μέχρι το οποίο θα είναι έτοιμο το 2018.

Η Terrafugia, που εδρεύει εκτός της αμερικανικής πόλης της Βοστώνης και ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία από πτυχιούχους του MIT, στοχεύει να κατασκευάσει ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο που θα παραχθεί μαζικά, ενώ η αμερικανική εταιρεία με έδρα το Ισραήλ, Joby Aviation δήλωσε ότι εργάζεται στην παραγωγή τετραθέσιου αεροσκάφους. Η Google, η Tesla και η Uber έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για τη νέα τεχνολογία.