Με το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται αντιμέτωπη η Alitalia μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της αεροπορικής εταιρείας χθες, Τρίτη, όπου αποφασίστηκε ότι δεν είναι εφικτή η ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας και δόθηκε το «πράσινο φως» για να αρχίσουν οι διαδικασίες που αναμένεται να οδηγήσουν στην επιλογή ειδικού επιτρόπου και διαχειριστή, μέχρι να κριθεί οριστικά η τύχη της.

Αυτή η εξέλιξη θεωρείται αποτέλεσμα του «εσωτερικού δημοψηφίσματος», στο οποίο οι έντεκα χιλιάδες εργαζόμενοι απέρριψαν κατά ποσοστό 67% το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης. Το σχέδιο αυτό περιλάμβανε μεταξύ άλλων περικοπές των μισθών και θέσεων εργασίας.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η γενική συνέλευση των μετόχων θα αποφασίσει να επισημοποιήσει, κατά την συνεδρίασή της, την χρεοκοπία της εταιρίας. Μια εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η πώληση, σε πρώτη φάση, των πιο κερδοφόρων τομέων της. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες πάντως η Alitalia θα συνεχίσει να εκτελεί κανονικά τα δρομολόγιά της.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δεν προσφέρουν χείρα βοηθείας στην αεροπορική εταιρία, ενώ την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος των εργαζομένων που ψήφισε «όχι» στο σχέδιο αναδιάρθρωσης ζητά να ξαναρχίσει ο διάλογος εργοδοσίας – συνδικάτων, με διαμεσολαβητή την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θα προσπαθήσει να εξακριβώσει αν μπορούν να βρεθούν νέοι επενδυτές για να στηρίξουν τον ιταλικό αερομεταφορέα. Η εφημερίδα La Repubblica πάντως εκτιμά ότι ακόμη και αν ο νέος έκτακτος διαχειριστής καταφέρει να εγγυηθεί με κάποιο τρόπο την επιβίωση της Alitalia, είναι πολύ πιθανό να απολυθεί έως και το 60% του προσωπικού της.