Όσο πιο ασφαλής και αξιόπιστη θεωρείται μια αεροπορική εταιρεία, συνήθως τόσο πιο καλή είναι η εξυπηρέτηση των επιβατών και φυσικά το φαγητό που προσφέρεται εν πτήσει.

Στην αντίθετη περίπτωση, όταν το φαγητό φαίνεται από κακό μέχρι… αηδιαστικό, τότε δεν μιλάμε για μια καλή αεροπορική εταιρεία. Στην προκειμένη περίπτωση, ο κρατικός αερομεταφορέας της Βορείου Κορέας, η Air Koryo, έχει μόνο μια επιλογή φαγητού στο μενού: το Koryo Burger, που απ’ ότι φαίνεται δεν ενθουσιάζει καθόλου τους επιβάτες, εάν κρίνουμε από τις αντιδράσεις τους στα social media.

Όπως συγκεκριμένα γράφουν στο Twitter, το μπέργκερ σερβίρεται κρύο, με αμφιβόλου προέλευσης κρέας, τυρί, μαρούλι και μια… αδιευκρίνιστη σάλτσα.

Σημειώνεται ότι η Skytrax η οποία κατατάσσει τις αεροπορικές εταιρίες σε όλον τον κόσμο με βάση πολλούς παράγοντες (ανάμεσά τους την ποιότητα των αεροσκαφών και των παρεχόμενων υπηρεσιών), κατέταξε πέρυσι για τέταρτη συνεχόμενη φορά την Air Koryo ως την χειρότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο. Μάλιστα είναι η μοναδική εταιρεία ανάμεσα σε 600 που περιλαμβάνει η λίστα, η οποία βαθμολογείται με μόνο ένα αστεράκι στα πέντε που είναι η ανώτερη διάκριση.

Η κύρια αιτία για την ιδιαίτερα χαμηλή αξιολόγηση έχει να κάνει με την αρχαιότητα των αεροπλάνων της, πολλά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην δεκαετία του 1960. Με βάση τον στόλο της και την ηλικία των αεροπλάνων της, σχεδόν όλες οι πτήσεις γίνονται χωρίς την χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσω όπως τα γνωρίζουμε από τα μοντέρνα αεροπλάνα.

Αλλά και η εξυπηρέτηση των επιβατών είναι εξίσου ξεπερασμένη. Οι επιβάτες μεταφέρουν οι ίδιοι τις βαλίτσες τους έως τα αεροπλάνα, ενώ μέσα στον θάλαμο προβάλλονται μόνο προπαγανδιστικά βίντεο σχετικά με την πορεία της χώρας και τα επιτεύγματα του φωτισμένου ηγέτη της.

Το 2006 η εταιρεία είχε αποκλειστεί από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και τον εναέριο χώρο πάνω από την ΕΕ. Μετά από 4 χρόνια αυτός ο περιορισμός άρθηκε, όμως οι πτήσεις στην Ευρώπη πρέπει να γίνονται αποκλειστικά μόνο με τα σχετικά μοντέρνα Tupolev TU-204.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και το φαγητό!