Έτοιμο είναι το νέο προεδρικό αεροσκάφος της Τουρκίας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές κι έτσι ξεκινά τις πτήσεις μεταφοράς του Ταγίπ Ερντογάν.

 Το τύπου AIRBUS A340-500 αεροσκάφος έχει κατασκευαστεί το 2008, και αγοράστηκε το 2016, έναντι 77,8 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση της Τυνησίας, στην κατοχή της οποίας ήταν ως τότε.

Το κόστος αγοράς του συγκεκριμένου αεροσκάφους καλύφθηκε από τις Τουρκικές Αερογραμμές και μετά από 12 μήνες εργασιών ανακατασκευής και διαμόρφωσής του σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ερντογάν, είναι πλέον έτοιμο για την πραγματοποίηση πτήσεων VIP.

Η παρθενική πτήση του νέου προεδρικού αεροσκάφους θα γίνει στις 30 Απριλίου, όταν θα κληθεί να μεταφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο στην Ινδία, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα δύο ταξίδια εντός του Μαΐου του 2017, στην Κίνα (14-15/5) και στις ΗΠΑ (16-17/5).

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις χωρίς διακοπή προς όλα τα μέρη του πλανήτη, αφού διαθέτει αυτονομία 17.700 χλμ, δεν έχει δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού, ενώ στο εσωτερικό της ατράκτου ο συνολικός χώρος για τους επιβάτες είναι 140 τ.μ., διαιρούμενος σε έξι διαφορετικά τμήματα (γραφείο προέδρου, διαμέρισμα αναπαύσεως προεδρικού ζεύγους, αίθουσα συσκέψεων, χώρους αναπαύσεως, μικρή κουζίνα κ.λπ.).