O μύθος που ήθελε το επάγγελμα του πιλότου να είναι αποκλειστικά ανδροκρατούμενο σταδιακά καταρρίπτεται, καθώς το ωραίο φύλο περνά σε θέση… κυβερνήτη!

Ολο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να χτίσουν την επαγγελματική τους καριέρα στο πιο προηγμένο τεχνολογικά γραφείο στον κόσμο, στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους. Αποβάλλοντας την εικόνα που τις ήθελε στην καμπίνα των αεροπλάνων να σερβίρουν το γεύμα και να εξυπηρετούν τους επιβάτες, φορούν τη στολή του πιλότου και κατακτούν τους αιθέρες. Γι’ αυτό μην ξαφνιαστείτε αν ακούσετε γυναικεία φωνή να σας καλωσορίζει στην επόμενη πτήση σας. Και αν παρατηρήσετε γύρω σας ρατσιστικά σχόλια με μια νότα φόβου για την πορεία της πτήσης, θα ενθουσιαστείτε από τις επιδόσεις της πιλότου που θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, στην πλειονότητά τους οι γυναίκες θεωρούνται εντυπωσιακά ικανές στη διακυβέρνηση των αεροσκαφών.


Ρωτώντας τον υπεύθυνο της σχολής πιλότων «FAS Pilot Academy», Γιώργο Βουλιάκη, σχετικά με την ενασχόληση των γυναικών με το μέχρι τώρα ανδροκρατούμενο επάγγελμα του πιλότου, μας ενημέρωσε: «Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του πιλότου πρέπει να έχει πάθος με την αεροπορία και να είναι πλήρως αφοσιωμένος στη δουλειά του. Λόγω της φύσης του επαγγέλματος υπάρχουν μεγάλες περίοδοι απουσίας από τον τόπο διαμονής. Για μια γυναίκα, ίσως αυτή η λεπτομέρεια να παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική της απόφαση για επαγγελματική αποκατάσταση και δημιουργία καριέρας στην αεροπορική βιομηχανία. Ο μόνος παράγοντας αντιστάθμισης αυτής της ιδιαιτερότητας είναι το πάθος και η αγάπη για την αεροπορία. Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες είναι μέλη πληρωμάτων διακυβέρνησης αεροσκαφών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, όπως η Lufthansa, η SWISS, η Austrian Airlines και η Brussels, εκτέλεσαν τις πρωινές πτήσεις από τους κόμβους του ομίλου Lufthansa με προορισμό το Βερολίνο με πληρώματα αποκλειστικά γυναίκες».
Παράλληλα, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη απορρόφηση των γυναικών πιλότων από αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, πολλές εκ των οποίων, ιδιαίτερα στις αραβικές χώρες, τις προτιμούν έναντι των ανδρών. Ο κ. Βουλιάκης, μάλιστα, μας αποκάλυψε: «Αν το όνειρο μίας γυναίκας είναι να γίνει πιλότος, μετά την επιτυχή εκπαίδευση και τις απαραίτητες εξετάσεις για την απόκτηση του πτυχίου της έχει πολλές πιθανότητες άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, αφού η τάση σήμερα στις αεροπορικές εταιρείες είναι να αυξήσουν τουλάχιστον κατά 30% τις γυναίκες εργαζομένους μέχρι το 2020 σε σχέση με το 2010.»
Εισερχόμενες σε ένα επάγγελμα, στο οποίο κυριαρχούσε κατά κανόνα το ανδρικό φύλο, και
αντιμέτωπες με ρατσιστική διάθεση ή αποθαρρυντικά σχόλια, με τα οποία μπορεί να τις «βομβαρδίζουν», αναγνωρίζουν τις επαγγελματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και τολμούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Εχοντας ως κίνητρο την αγάπη για την αεροπλοΐα αλλά και τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, προσπερνούν τα όποια εμπόδια και καθίστανται περιζήτητες στον χώρο.


Παραδείγματα από γυναίκες πιλότους παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο, με πολλές από αυτές να αναρτούν φωτογραφίες στα social media με την στολή τους, θέλοντας να εμπνεύσουν νέες επικείμενες «αμαζόνες των ουρανών». Πολλές από αυτές, μάλιστα, είναι σύζυγοι αλλά και μητέρες, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι τα δύσκολα ωράρια του επαγγέλματος δεν τις εμποδίζουν να έχουν μια αξιοζήλευτη οικογένεια, αλλά και μια αξιέπαινη καριέρα.

Για τις σπουδές σας μπορείτε να απευθυνθείτε στη σχολή πιλότων «FAS Pilot Academy» και στο τηλέφωνο 22410 81000.