Το νησί Αγία Ελένη είναι γνωστό επειδή αποτελεί το μέρος όπου είχε εξοριστεί ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Πλέον είναι γνωστό και για άλλο λόγο, καθώς τυγχάνει να φιλοξενεί το πιο… άχρηστο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Όπως αναφέρει η Telegraph, ο όρος «άχρηστο» αν και βαρύς αντανακλά στην πραγματικότητα καθώς είναι ένα αεροδρόμιο που είχε κόστος κατασκευής 285 εκατ. Λίρες αλλά… κανένα μεγάλο αεροσκάφος δεν μπορεί να προσγειωθεί εκεί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Μάλιστα, σε δοκιμαστική πτήση που έγινε στις 18 Απριλίου 2016, ένα Boeing 737-800 χρειάστηκε τρεις προσπάθειες για να προσγειωθεί τελικά επιτυχώς και από τον περσινό Ιούνιο έχει δοθεί η άδεια να το χρησιμοποιούν μόνο μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη.

Μετά από ένα χρόνο όμως (και κάτι ψιλά), στις 3 Μαΐου 2017, ένα αεροσκάφος με προορισμό το Κέιπ Τάουν και με 60 επιβάτες κατάφερε να προσγειωθεί στην Αγία Ελένη και, όπως είναι λογικό, η τοπική κυβέρνηση άνοιξε σαμπάνιες.

 

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξε η τύχη του αεροδρομίου καθώς, όπως σημειώνει η Telegraph, η πτήση έγινε μόνο επειδή είχαν ακυρωθεί δύο δρομολόγια του πλοίου που φτάνει στο νησί…