Σε διαρκή ανάπτυξη, η αεροπορική εταιρεία του Βιετνάμ «πετάει» στις παγκόσμιες αγορές, επιδιώκοντας να πλησιάσει την κορυφή ανάμεσα στους αερομεταφορείς πλήρους υπηρεσίας στη Νοτιανατολική Ασία.

H Vietnam Airlines αποτελεί τον εθνικό αερομεταφορέα του Βιετνάμ, είναι μέλος της συμμαχίας Sky Team από το 2010 και εξυπηρετεί τον εντυπωσιακό αριθμό των 52 προορισμών σε 17 χώρες. Παράλληλα, διαθέτει στόλο 83 αεροσκαφών, ο οποίος συνεχώς «εμπλουτίζεται». Στις αρχές Μαΐου, μάλιστα, οι βιετναμέζικες αερογραμμές γιόρτασαν την παράδοση του 11ου Boeing 787-9 Dreamliner, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 7 Μαΐου 2017, με την διαδρομή Hanoi – Ho Chi Minh City. Αυτό, επιπρόσθετα, σηματοδοτεί το σύνολο των 11 αεροσκαφών 787-9, που θα παραγγελθούν άμεσα από τη Vietnam Airlines, εκτός από τα 8 αεροσκάφη 787-10 που θα παραδοθούν τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στην επίτευξη του σχεδίου ανανέωσης και επέκτασης του στόλου της εταιρείας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ιθυνόντων, μέχρι το 2020 οι βιετναμέζικες αερογραμμές θα έχουν θέσει σε λειτουργία περισσότερα από 170 αεροσκάφη, καθιστώντας τη Vietnam Airlines τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία πλήρους υπηρεσίας στη Νοτιοανατολική Ασία. Το 2006 άλλωστε, μετά την απονομή του πιστοποιητικού Επιχειρησιακού Ελέγχου Ασφάλειας (IOSA) της ΙΑΤΑ, ένα αυστηρό πρότυπο ασφαλείας που καθορίζεται από την Aviation Quality Services (AQS), η Vietnam Airlines εντάχθηκε στη Διεθνή Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ως επίσημο μέλος, επιβεβαιώνοντας την συμμόρφωση της με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα.


Το περασμένο έτος ο βιετναμέζος εθνικός μεταφορέας παρουσίασε αύξηση 18,7% στην κυκλοφορία επιβατών, καλωσορίζοντας 20,6 εκατομμύρια επιβάτες με πάνω από 133.000 πτήσεις. Τα έσοδα επίσης αυξήθηκαν κατά 10%, με τις εισφορές να αγγίζουν τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν άνοδο κατά 140% και άγγιξαν τα 113,7 εκατ. δολάρια. Κατέχοντας το 42,5% της εγχώριας αγοράς, με τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του longhaul στόλους της να αποδίδει καρπούς, η Vietnam Airlines βαδίζει δυναμικά προς τον στόχο της, να γίνει δηλαδή η δεύτερη αεροπορική εταιρεία πλήρους υπηρεσίας στη Νοτιοανατολική Ασία.
Η Vietnam Αirlines χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 1956, όταν η κυβέρνηση ίδρυσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ, σηματοδοτώντας τη γέννηση της βιομηχανίας πολιτικής αεροπορίας στο Βιετνάμ. Εκείνη την εποχή, ο στόλος ήταν μικρός με μόνο πέντε αεροσκάφη «IL-14, AN-2, Aero-45», που άρχισαν να εξυπηρετούν εσωτερικές πτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 1956. Το 1993 καθιερώθηκε ως ο επίσημος εθνικός αερομεταφορέας, ενώ το 1995 με τη σύμπραξη 20 αεροπορικών επιχειρήσεων ιδρύθηκε η Vietnam Airlines Corporation. Αρκετά αργότερα, εν έτει 2002, η Vietnam Airlines εισήγαγε το νέο λογότυπο της «Golden Lotus», το οποίο συμβόλιζε την εντυπωσιακή πρόοδό της, πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να γίνει αεροπορική εταιρεία παγκόσμιας κλάσης. Η συγκεκριμένη περίοδος αποτέλεσε τομή για την εταιρεία, καθώς αντιπροσωπεύει την πλήρη στρατηγική επανατοποθέτηση της εταιρικής ταυτότητας της Vietnam Αirlines, σε συνδυασμό με σημαντικές βελτιώσεις στην υποδομή, τις επιχειρήσεις και το στόλο της. Η παράδοση του πρώτου της αεροσκάφους B777 το 2003 σηματοδότησε επίσης μια πραγματική επανάσταση στον εκσυγχρονισμό του στόλου της αεροπορικής εταιρείας.
Σήμερα, η Vietnam Airlines εκμεταλλεύεται έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στην περιοχή με τον μέσο όρο ηλικίας του στόλου να είναι 5,4 έτη, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της ως μία νεαρή, μοντέρνα αεροπορική εταιρεία, της οποίας η ταυτότητα διακρίνεται για τον παραδοσιακό βιετναμέζικο χαρακτήρα της. Η διεθνώς αναγνωρισμένη, Vietnam Airlines αγοράζει τα πιο σύγχρονα, φιλικά προς το περιβάλλον αεροσκάφη, όπως το Boeing 787 και το Airbus A350-900, με στόχο να γίνει ένας από τους πιο ευνοϊκούς αερομεταφορείς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Από την Ελλάδα, η Vietnam Airlines έχει καθημερινές πτήσεις μέσω Παρισιού, Φρανκφούρτης για Hanoi και Ho Chi Minh City και κατ’ επέκταση συνδέει την Cambodia, Laos, Myanmar με τα τελευταίου τύπου αεροσκάφη Airbus 350-900 και Boeing 787 αντίστοιχα. Aλλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί που συνδέονται με το Βιετνάμ είναι το Λονδίνο (Χίθροου) και η Μόσχα.
Προσφέρει τρεις κατηγορίες υπηρεσιών: Business, Premium Economy, Economy.

Γενικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα είναι η
Goldair airline services
1ο χλμ. Παιανίας Μαρκοπούλου, 19002, Παιανία
Τηλ.: +30 210 3274985/986
e-mail: vna-athens@goldair.gr