Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’30, ο Αμερικανός ψυχολόγος R. A. McFarland διαπίστωσε ότι 2-3 ποτά σε υψόμετρο 10.000-20.000 ποδιών ισοδυναμούν με 4 ή 5 ποτά στο έδαφος.

Ο McFarland πραγματοποίησε έρευνα κατά την οποία εξέτασε τις επιπτώσεις που έχουν οι αλλαγές στην πίεση του οξυγόνου σε διάφορες μεταβλητές, όπως η πρόσληψη αλκοόλ. Τα ευρήματα της έρευνάς του δημοσιεύτηκαν με τον τίτλο «High Altitude: An Exploration of Human Adaptation».

Ωστόσο, τα συμπεράσματα του McFarland, από την δημοσίευση και έπειτα δεν είχαν καμία επιστημονική απόδειξη, σύμφωνα με το Slate που εξέτασε το θέμα σε βάθος.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες παλεύουν σκληρά ώστε η πίεση της καμπίνας του αεροσκάφους να είναι πολύ κοντά, αν όχι εντελώς ίδια, με τον αέρα που υπάρχει στο έδαφος. Ίσως, μόνο να είναι πιο ξηρός ο αέρας.

Όταν πίνουμε αλκοόλ, αυτό κυκλοφορεί στο αίμα μας και ο οργανισμός μας δυσκολεύεται, αν απορροφήσει οξυγόνο. Επομένως, ο ισχυρισμός ότι σε μεγαλύτερο υψόμετρο, η απορρόφηση οξυγόνου γίνεται ακόμα δυσκολότερη με το αλκοόλ, είναι σωστός. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, ο αέρας της καμπίνας είναι ίδιος με τον αέρα που αναπνέουμε στο έδαφος. Επομένως, μόνο στην περίπτωση που πίναμε αλκοόλ σε εκείνο το υψόμετρο, έξω από το αεροπλάνο, θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα. Μάλλον, βέβαια, δε θα ήταν το μόνο πρόβλημα, εκείνη τη στιγμή!

Σημειώνεται ότι, κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει σε περίπτωση που βρεθείτε σε ένα ψηλό βουνό και καταναλώσετε αλκοόλ, καθώς δεν θα είστε σε ένα περιβάλλον που θα μιμείται την ατμόσφαιρα του εδάφους.