Πέντε αεροσκάφη με λαχανικά έστειλε το Ιράν στο Κατάρ, ως προσπάθεια στήριξης στην επάρκεια προϊόντων, καθώς το εμιράτο παρουσιάζει βασικές ελλείψεις σε τρόφιμα μετά το εμπάργκο που επέβαλαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

«Μέχρι τώρα έχουν σταλεί πέντε αεροσκάφη, το καθένα από τα οποία μεταφέρει περίπου 90 τόνους λαχανικών. Άλλο ένα αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις αποστολές για όσο διάστημα μας το ζητά το Κατάρ» είπε ο Σαχρόχ Νουσαμπαντί, εκπρόσωπος της της Iran Air, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια ή για κάποια εμπορική συμφωνία.

Παράλληλα, έχουν ήδη φορτωθεί 350 τόνοι φρούτων και λαχανικών σε τρία μικρά πλοία και θα σταλούν στο Κατάρ, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον Μοχαμάντ Μεχντί Μπονσαρί, διευθυντή του ιρανικού λιμανιού Νταγιέρ.

Έπειτα από την απόφαση της Σ. Αραβίας, των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου και άλλων χωρών να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ντόχα, την οποία κατηγορούν για “στήριξη της τρομοκρατίας” και προσέγγιση του Ιράν, το εμιράτο έχει απομονωθεί. Η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα μοναδικά χερσαία σύνορα του Κατάρ, απ’ όπου περνούσε περίπου το 40% των εισαγόμενων τροφίμων.

Ωστόσο, το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ταχθεί υπέρ της έναρξης ενός διαλόγου για να βρεθεί λύση.