Αύξηση 42% στη συνδεσιμότητα των αερομεταφορών παρουσιάζουν τα ελληνικά αεροδρόμια την τελευταία δεκαετία (2007-2017), σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ACI Europe.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η έρευνα, η χώρα μας έχει βελτιώσει φέτος τις αντίστοιχες επιδόσεις στις αερομεταφορές κατά 4% σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία, τα ελληνικά αεροδρόμια έχουν αυξήσει τις απευθείας συνδέσεις κατά 36%, τις μη απευθείας κατά 47% και λειτουργούν ως κόμβοι αερομεταφορών κατά 88% περισσότερο σε σχέση με το 2007.

Όσον αφορά στη γενική εικόνα συνδεσιμότητας των αεροδρομίων παγκοσμίως, το 2017 παρουσίασε αύξηση 3,8%, μαρτυρώντας μια σημαντική ανάπτυξη της χωρητικότητας των αεροπορικών εταιρειών.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις συνδεσιμότητας προέρχονται από την Ευρώπη (+4,3%), όπου η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία πέτυχαν διψήφια ανάπτυξη. Η αύξηση συνδεσιμότητας σε χώρες εκτός ΕΕ ήταν μικρότερη, της τάξης του 1,4%, εξαιτίας των απωλειών από την Τουρκία (-6%) και τη Νορβηγία (-2%) καθώς και της μικρής αύξησης στην Ελβετία (+1%).

Την τελευταία 10ετία, η απευθείας συνδεσιμότητα στην Ευρώπη παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη 16%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην εξάπλωση των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της συνδεσιμότητας στην Ευρώπη, και τη σχετική στασιμότητα των Full Service αερομεταφορέων.

Την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη συνδεσιμότητας, κατέλαβε η Φρανκφούρτη, η οποία είναι ο κόμβος με τις καλύτερες συνδέσεις στον κόσμο. Ακόμη, οι κόμβοι Schiphol του Άμστερνταμ, Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και Χίθροου του Λονδίνου βρίσκονται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους κόμβους στις παγκόσμιες αερομεταφορές.