Επιτυχής χαρακτηρίστηκε η δεύτερη δοκιμαστική πτήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) Aquila, όπως ανακοίνωσε το Facebook.

Το Facebook σχεδιάζει να αναπτύξει έναν στόλο από drones, τα οποία θα παίρνουν ενέργεια από τον ήλιο και θα μπορούν να πετούν για μήνες την κάθε φορά, επικοινωνώντας μεταξύ τους μέσω λέιζερ και παρέχοντας πρόσβαση στο Ίντερνετ στις περιοχές πάνω από τις οποίες ίπτανται, όσο απομακρυσμένες και αν είναι.

Η εταιρεία είχε χαρακτηρίσει επιτυχή και την πρώτη δοκιμή τον Ιούνιο του 2016, όταν το αεροσκάφος είχε πετάξει πάνω από την έρημο της Αριζόνα για μια ώρα και 36 λεπτά, τρεις φορές πιο πολύ από ότι είχε σχεδιαστεί. Ωστόσο, αργότερα είχε συμπληρώσει πως το drone συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωση.

Η δεύτερη δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου, έγραψε σε blogpost ο διευθυντής αεροναυτικών πλατφορμών της εταιρείας, Μάρτιν Λούις Γκόμεζ. Το αεροπλάνο πέταξε για μια ώρα και 46 λεπτά πριν προσγειωθεί στη Γιούμα στην Αριζόνα με λίγες μικρές, εύκολα επισκευάσιμες ζημιές, όπως τόνισε.

Ο Γκόμεζ αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι για τους σκοπούς της δοκιμής έγιναν μια σειρά από βελτιώσεις, όπως αλλαγές στα φτερά για καλύτερες προσγειώσεις, αυξημένος αριθμός από αισθητήρες, τροποποιήσεις στο λογισμικό του αυτόματου πιλότου, μηχανισμός που σταματά τον έλικα κ.α.

Σημειώνεται ότι το Aquila δεν έχει κλασικό εξοπλισμό προσγείωσης, καθώς προσγειώνεται σε τμήματα κέβλαρ που είναι τοποθετημένα στο κάτω μέρος των ατρακτιδίων των κινητήρων.

«Η διασύνδεση των ανθρώπων μέσω κινούμενων με ηλιακή ενέργεια αεροσκαφών είναι ένας τολμηρός σκοπός, αλλά ορόσημα όπως αυτή η πτήση δείχνουν πως οι μήνες σκληρής δουλειάς είχαν αξία. Και αυτό που είναι πλέον ικανοποιητικό είναι ότι οι βελτιώσεις τις οποίες κάναμε βασιζόμενοι στις επιδόσεις του Aquila κατά την πρώτη δοκιμαστική πτήση είχαν σημαντικά αποτελέσματα σε αυτήν. Τους προσεχείς μήνες ανυπομονούμε να πάρουμε τα μαθήματά μας από την επιτυχή δεύτερη πτήση για να συνεχίσουμε την πρόοδο του προγράμματος Aquila, ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο να έρθει πιο κοντά» καταλήγει ο Γκόμεζ.