Πρόστιμο 25.000 ευρώ επιβλήθηκε στην αεροπορική Iberia, καθώς ανάγκαζε τις υποψήφιες για πρόσληψη να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης.

Η Iberia υποστήριξε ότι με το μέτρο αυτό ήθελε να διασφαλίσει ότι θα είναι υγιές το έμβρυο και η έγκυος. Ακόμη, η αεροπορική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η τακτική της αυτή δεν είχε σκοπό να αποκλειστούν οι μέλλουσες μητέρες από τις προσλήψεις, αλλά να διασφαλιστεί ότι θα τοποθετηθούν σε θέσεις που δεν κρύβουν κινδύνους για την εγκυμοσύνη.

Οι αρχές της Μαγιόρκα, όπου διαπιστώθηκε αρχικά ότι γινόταν αυτό, δεν πείστηκαν και επέβαλαν στην Iberia πρόστιμο 25.000 ευρώ, περιγράφοντας την τακτική της ως σοβαρή πράξη διάκρισης με βάση το φύλο, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο Ιάγο Νεγκουερουέλα, γραμματέας Εργασίας και Εμπορίου στην τοπική κυβέρνηση τόνισε ότι η Ιberia διέπραξε μία σοβαρή παράβαση, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να περνούν από διαφορετικά τεστ οι άνδρες και οι γυναίκες, για μία θέση εργασίας. «Η εταιρεία δεν ρωτάει τους άνδρες υποψήφιους αν πρόκειται να γίνουν πατέρες», τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Οποιαδήποτε τέτοια πρακτική πρέπει να αποκλειστεί από την αγορά εργασίας», κατέληξε.

Ως αποτέλεσμα, η Iberia ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να επιβάλει το τεστ εγκυμοσύνης και ότι αντί αυτού θα εμπιστεύεται τις εργαζόμενες, προκειμένου εκείνες να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους όταν είναι έγκυες. Ακόμη, η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία περίπτωση απόρριψης κάποιας υποψήφιας, λόγω εγκυμοσύνης.