Υποβρύχια βουνά με έκταση μεγαλύτερη του Έβερεστ και μία χαράδρα, βρέθηκαν Ινδικό ωκεανό κατά τη διάρκεια των ερευνών για την ανεύρεση του αγνοούμενου αεροσκάφους της πτήσης MH370 των αερογραμμών της Μαλαισίας.

Οι λεπτομερείς χάρτες βυθού που έχουν καταρτιστεί στην διάρκεια, μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της κατανόησης για τους πληθυσμούς των ψαριών, αλλά και την προϊστορική μετακίνηση των ηπείρων που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο της γης.

Οι χάρτες αυτοί, δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες 18 Ιουλίου, ενώ η έρευνα στον Ινδικό ωκεανό ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο. Τα υποβρύχια βουνά που εντοπίστηκαν έχουν έκταση μεγαλύτερη από αυτή του Έβερεστ, ενώ η χαράδρα είναι διάσπαρτη από υποθαλάσσια ηφαίστεια, με μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Το μυστήριο της πτήσης ΜΗ370

Το αεροσκάφος της Malaysian Airlines είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς το 2014 και έπειτα από τρία χρόνια ερευνών χωρίς αποτέλεσμα, η Αυστραλία, η Μαλαισία και η Κίνα, που αναζητούσαν όλο αυτό το διάστημα τα ίχνη του, ανακοίνωσαν πως σταματούν τις διαδικασίες.

«Παρά το ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά εργαλεία, η έρευνα δεν κατάφερε να εντοπίσει το αεροσκάφος» έλεγαν και προσέθεταν ότι «ως εκ τούτου οι υποβρύχιες έρευνες ανεστάλησαν»

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο από τις έρευνες αυτές που να δείχνει ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκονται στο βυθό της θαλάσσιας αυτής ζώνης.

Ωστόσο, περίπου 20 κομμάτια που βρέθηκαν στην ακτογραμμή του Ινδικού Ωκεανού ανοιχτά της ανατολικής Αφρικής σε κοντινή απόσταση από τη σημερινή ζώνη ερευνών, ταυτοποιήθηκε ότι ανήκαν πιθανώς ή με βεβαιότητα στο μοιραίο Boeing 777 της Malaysia Airlines.

Οι αυστραλιανές αρχές αποφάνθηκαν το Δεκέμβριο ότι πιθανώς το αεροσκάφος δεν έπεσε στη θαλάσσια ζώνη των 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία γίνονταν οι έρευνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει μια άλλη ζώνη 25.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία μπορεί πιθανώς να κατέπεσε και να βυθίστηκε το αεροσκάφος. Αλλά η Αυστραλία, όπως και η Μαλαισία έκριναν ότι οι πιθανότητες να βρεθεί εκεί το αεροπλάνο δεν επαρκούσαν για να επεκταθούν οι επιχειρήσεις.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «Η απόφαση να σταματήσουν οι έρευνες δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, ούτε χωρίς μεγάλη λύπη», συμπληρώνοντας ότι «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα έρθουν στο φως νέες πληροφορίες και ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα εντοπιστεί το αεροπλάνο».