Πενθεί ολόκληρη η Ελλάδα από τον ξαφνικό χαμό των δύο πιλότων στη Λάρισα.

Ο Διονύσης Τσεκουράς και ο Νίκος Γρηγορίου έχασαν τη ζωή τους, όταν το ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος TL -20 με το οποίο πετούσαν κατέπεσε στην περιοχή της Λάρισας.

Οι δύο φίλοι πετούσαν συχνά μαζί και ήταν αμφότεροι μέλη της Αερολέσχης Λάρισας. Ο Γρηγορίου, σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν πιλότος εκπαιδευτής, ενώ ο 43χρονος πατέρας δύο παιδιών και ιδιοκτήτης του μοιραίου αεροσκάφους, είχε στο ενεργητικό του πάνω από 100 ώρες πτήσης.

Χθες στη Λάρισα, φίλοι και συγγενείς είπαν το τελευταίο αντίο στον 43χρονο επιχειρηματία. Η εξόδιος ακολουθία του τελέστηκε σε βαρύ κλίμα, ενώ σήμερα θα γίνει και η κηδεία του 34χρονου πιλότου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ανοιξιατίκου Αμφιλοχίας, στις 10:00.

Ο Νίκος Γρηγορίου μεγάλωσε στην Αμφιλοχία και σπούδασε στη Σχολή Ικάρων. Πετούσε με αεροσκάφη “Φάντομ” και υπηρετούσε στην 348 Μοίρα. Όταν η Μοίρα έκλεισε φέτος το καλοκαίρι, μετατέθηκε για την 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, όπου παρουσιάστηκε και στη συνέχεια έλαβε άδεια.

Η Πολεμική Αεροπορία πενθεί το χαμό του αξιωματικού της, και παράλληλα η Αμφιλοχία θρηνεί για το παιδί της. Η Διοίκηση Αμβρακικού Λουτρού, μάλιστα, ανέβαλε προγραμματισμένη για σήμερα ψυχαγωγική βραδιά, λόγω πένθους.

Οι έρευνες

Σε ασφαλή χώρο στην Αθήνα, με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, θα μεταφερθούν τα κομμάτια του αεροσκάφους που κατέπεσε στη Λάρισα, ώστε να εξεταστεί ολόκληρος ο κινητήρας, τα πηδάλια του αεροπλάνου, αν υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Για αρκετές ώρες βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους στην περιοχή Δένδρα της Λάρισας, οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα στοιχεία που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα και στον θάνατο τους δύο επιβαίνοντες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της επιτροπής Αθανάσιος Μπίνης, δήλωσε σε όλους τους τόνους πως «είναι πολύ νωρίς να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος», καθώς η έρευνα των στοιχείων από τα συντρίμμια του αεροσκάφους θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Ο κ. Μπίνης σημείωσε βέβαια πως με βάση τις πρώτες ενδείξεις, «στο σημείο της συντριβής βρέθηκαν καύσιμα του αεροσκάφους», ενώ τόνισε πως «αν και είναι πολύ πρόωρο κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, εντούτοις οι ενδείξεις δείχνουν πως κατά τη διάρκεια της πτώσης ο κινητήρας βρισκόταν σε λειτουργία».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, τις επόμενες μέρες τα κομμάτια του αεροσκάφους θα μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο στην Αθήνα με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να εξεταστεί ολόκληρος ο κινητήρας, τα πηδάλια του αεροπλάνου, αν υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά και να εξεταστεί ο ανθρώπινος παράγοντας.

Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων επισήμανε πως, μεταξύ άλλων, αναμένονται και όλα τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, ώστε να μαζευτούν τα στοιχεία και να αρχίσουν σιγά-σιγά να αποκλείονται κάποια σενάρια.

«Θέλω να γίνει γνωστό πως μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι οι πρώτες ενδείξεις και δεν έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ατύχημα. Από εκεί και πέρα θα θέλαμε εκ μέρους της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» είπε καταληκτικά ο κ. Μπίνης.

Πληροφορίες από

 ant1iwo.com   

amna.gr