Η ζήτηση από τις βασικότερες τουριστικές αγορές του εξωτερικού έχει χτυπήσει κόκκινο για τους ελληνικούς προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων.

Στελέχη της τουριστικής αγοράς μιλούν για μεγάλες πληρότητες για το μήνα Αύγουστο, που φτάνουν ακόμη και το 100%, τόσο στις αεροπορικές πτήσεις, όσο και στα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Μύκονος, Σαντορίνη, Χαλκιδική).

Όπως εκτιμάται, η ζήτηση θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και το Σεπτέμβριο, καθώς ο όγκος των προγραμματισμένων θέσεων είναι εξίσου υψηλός και ανέρχεται στα 2,73 εκατ.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ για το μήνα Ιούλιο, στο εξάμηνο η Αθήνα εμφάνισε αύξηση 4,6% στις αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα αεροδρόμια καταγράφουν άνοδο 13,1%.

Συγκεκριμένα, η Σάμος, η Σκιάθος, η Καβάλα και η Μυτιλήνη εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+22,9%) και ακολουθούν οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος. Στο Ιόνιο παρατηρείται αύξηση 12,1% και στη Κρήτη 11,8%. Τα Δωδεκάνησα παρουσιάζουν την μικρότερη ποσοστιαία αύξηση με 11,2%. Μεμονωμένα για το μήνα Ιούνιο, η άνοδος των αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού φτάνει το 8%.

Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και με βάση τα δεδομένα της ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων), ο αριθμός των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για όλα τα αεροδρόμια πλην αυτό της Αθήνας αγγίζει τα 3,241 εκατ., αυξημένος κατά 6,6% σε σύγκριση με πέρσυ, ποσοστό που μεταφράζεται σε 201 χιλ. περισσότερες θέσεις.

Όσον αφορά στη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτο αριθμό θέσεων, έρχεται από τη Γερμανία (11,7%/ +50 χιλ.) και από το Ην. Βασίλειο (8,5%/+49 χιλ. θέσεις). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση όμως καταγράφεται από την Ρωσία (25,8%/+46 χιλ.  θέσεις) και ακολουθεί η Ολλανδία  (18,3%/+26  χιλ.  θέσεις).  Για το σύνολο της φετινής σεζόν (Μάρτιος- Οκτώβριος), οι προγραμματισμένες θέσεις φτάνουν τα 15,5 εκατ., την ώρα που πέρσι για την ίδια περίοδο ανέρχονταν σε 14,3 εκατ. Τέλος, την περίοδο Μαρτίου- Ιούνιου 2017, οι αεροπορικές θέσεις αυξήθηκαν κατά 10,1% ή 450 χιλ. θέσεις.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου και επιχειρηματίες της αγοράς, η σεζόν εξελίσσεται πολύ καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με το ρυθμό των κρατήσεων να εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακός.

Ως αποτέλεσμα, μεγαλώνουν και οι προσδοκίες για τα έσοδα και την ανάκαμψη της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, ώστε να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2015 και να καταστεί εφικτός ο στόχος για πάνω από 14,5 δισ. ευρώ τουριστικές εισπράξεις.