Ο οικονομικός σύμβουλος και ένας από τους ιδρυτές της σχολής αεροπορικών σπουδών Global Aviation, Αλέξανδρος Τσακτάνης, μίλησε στην εφημερίδα Airnews για όσα πρέπει να γνωρίζει ένας επίδοξος πιλότος, για τα κόστη εκπαίδευσης, αλλά και για τα αναγνωρισμένα πτυχία που παρέχει ο παλαιότερος οργανισμός εκπαίδευσης πιλότων στην Ελλάδα.

– Πείτε μας λίγα λόγια για την Global Aviation καθώς και για τα προγράμματα εκπαίδευσης που προσφέρετε.

Η Global Aviation είναι ο παλαιότερος οργανισμός εκπαίδευσης πιλότων αεροπλάνων με τον μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων στη Ελλάδα, πιστοποιημένος από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Αεροπορικής Ασφάλειας (European Aviation Safety Agency – EASA) και παρέχει θεωρητική και πρακτική (πτητική) εκπαίδευση για επαγγελματικά (ATPL – CPL) αλλά και ιδιωτικά (PPL) προγράμματα εκπαίδευσης χειριστών αεροπλάνων. Τα πτυχία εκδίδονται από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και είναι ισότιμα με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά (EASA license). Τα τελευταία χρόνια η σχολή προσφέρει εκπαίδευση και πτυχία πληρωμάτων καμπίνας (αεροσυνοδών), καθώς υπάρχει αυξημένη ανάγκη για πιστοποιημένα πληρώματα από τις αεροπορικές εταιρείες.
 
– Ποια είναι η διαδικασία απόκτησης επαγγελματικού πτυχίου και ποια η αναγνώρισή του, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή ακόμη και παγκόσμιο επίπεδο;

Το ATPL (A) Integrated (επαγγελματική εκπαίδευση) είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου ο μαθητής ξεκινάει χωρίς πρότερη πτητική εμπειρία κατευθείαν με την εκπαίδευση χειριστών του Πτυχίου Εναερίων Γραμμών. Ο μαθητής θα παρακολουθήσει ένα ενδεκάμηνο θεωρητικό σχολείο στις αίθουσες εκπαίδευσης της σχολής στην Αθήνα, με άμεσο στόχο την ολοκλήρωση 14 θεωρητικών μαθημάτων. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει την πτητική εκπαίδευση (flight training), στο αεροδρόμιο των Μεγάρων (στην Πάχη Μεγάρων). Το πτυχίο είναι ευρωπαϊκό, οπότε ο χειριστής μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία που εδρεύει στην Ευρώπη. Επιπλέον το ευρωπαϊκό πτυχίο είναι ανάμεσα στα πτυχία που αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο, οπότε ο χειριστής μπορεί να μετατρέψει το πτυχίο του στο εθνικό πτυχίο οποιασδήποτε χώρας εκτός Ευρώπης και να αναζητήσει εργασία σε αεροπορική εταιρεία με βάση εκτός Ευρώπης.

– Eίναι γνωστό πως το κόστος των σπουδών για έναν επαγγελματία πιλότο είναι αρκετά υψηλό. Ποιο είναι το ακριβές ποσό; Yπάρχει κάποιο μοντέλο διευκόλυνσης πληρωμής από την Global Αviation;

Η εκπαίδευση για το επαγγελματικό πτυχίο κοστολογείται στα 51.235€. Το κόστος περιλαμβάνει την θεωρητική εκπαίδευση των 14 μαθημάτων στην τάξη, το κόστος των βιβλίων, καθώς και το κόστος των 205 ωρών πτήσεων στα αεροπλάνα και στον εξομοιωτή. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται επίσης και τα κόστη εξετάσεων, όπως παράβολα δημοσίου, η αμοιβή του εξεταστή και το κόστος του αεροπλάνου. Αρχικά, ο μαθητής με την εγγραφή του καταθέτει το ποσό των 9.000€, το οποίο καλύπτει το κόστος της θεωρητικής του εκπαίδευσης. Το υπόλοιπο ποσό περιλαμβάνει το κόστος των πτήσεων και των τελικών εξετάσεων. Αυτό πληρώνεται σταδιακά καθώς ο μαθητής πετάει.

Αλέξανδρος Τσακτάνης
Οικονομικός σύμβουλος – συνιδρυτής της σχολής αεροπορικών σπουδών Global Aviation

Συνέντευξη: Βάσια Μπάκα