Ένα drone του NBC News, που πέταξε πάνω από το Ρόκπορτ του Τέξας, κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω του ο τυφώνας Χάρβεϊ, πριν τελικά εξασθενήσει και υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.

Εικονές βιβλικής καταστροφής καταγράφηκαν, με πλημμυρισμένες εκτάσεις, κατεστραμμένα ή μισοβυθισμένα σπίτια στο νερό, και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, το Τέξας μετρά ένα ακόμα θύμα του τυφώνα Χάρβεϊ. Πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία έχασε τη ζωή της, καθώς οδηγούσε στους πλημμυρισμένους δρόμους του δυτικού Χιούστον, σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης.

Την Παρασκευή το βράδυ 25 Αυγούστου, ένας άνθρωπος, που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη, σκοτώθηκε από την πυρκαγιά που προκλήθηκε σε σπίτι του Ρόκπορτ, 48 χιλιόμετρα βόρεια του Κόρπους Κρίστι, ενώ άλλοι 12 άνθρωποι στην περιοχή έχουν τραυματιστεί ελαφρά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Χάρβεϊ άρχισε να πλήττει το Τέξας, την «καρδιά» της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου των ΗΠΑ, το βράδυ της Παρασκευής, όταν είχε ενισχυθεί σε τυφώνα Κατηγορίας 4, με ανέμους 209 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό ήταν το ισχυρότερο ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει βιώσει η Πολιτεία από το 1961.

Σημειώθηκαν ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες, ενώ στέγες παρασύρθηκαν από τους ανέμους, δέντρα ξεριζώθηκαν, και πάνω από 300.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Παράλληλα, η καταιγίδα «παρέλυσε» μεγάλο μέρος της εξόρυξης πετρελαίου και της διύλισης καυσίμων στις ΗΠΑ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα πρατήρια.

Ο Χάρβεϊ υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, ωστόσο αναμένεται να συνεχίσει να μαίνεται για μέρες στο Τέξας, με βροχοπτώσεις που θα φθάσουν ακόμη και τα 102 εκατοστά κατά τόπους.

ΠΗΓΗ protothema.gr