Πιλότος αποφάσισε να μη γίνει απογείωση, σταματώντας την απέλαση ενός νεαρού Αφγανού από τη Βρετανία στο Αφγανιστάν, μέσω Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τον Independent, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει άσυλο στον νεαρό Σαμίμ Μπιγκζαντ, παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν απειλούν τη ζωή του.

Ο νεαρός εργαζόταν για μία κατασκευαστική εταιρεία που είχε συμβόλαια με την αφγανική κυβέρνηση και με αμερικανικές εταιρείες. Δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα και μετά από αυτό έφυγε από τη χώρα μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Γαλλίας, ενώ έφτασε στη Βρετανία, τον Νοέμβριο του 2015, μέσω του επικίνδυνου “περάσματος”, από το Καλαί. Εκεί έμεινε με συγγενείς που ζούσαν στο Κεντ.

Ο ίδιος είχε δηλώσει στην εφημερίδα πως φοβόταν να γυρίσει στην Καμπούλ γιατί οι Ταλιμπάν είχαν απειλήσει να τον αποκεφαλίσουν.

Όσοι συμμετείχαν στην καμπάνια υπέρ του, βρέθηκαν στο Χίθροου και διακριτικά ενημέρωσαν τους επιβάτες της πτήσης της Turkish Airlines ότι ο 22χρονος κινδύνευε αν ταξίδευε με το αεροσκάφος.

Η Μπρίτζετ Τσάπμαν, που οργάνωσε την προσπάθεια δήλωσε: «Ζητήσαμε από τους ανθρώπους να διατυπώσουν όπως θεωρούσαν καλύτερο και όπως ένιωθαν πιο άνετα, την αντίθεσή τους. Η ασφάλεια του αεροδρομίου μας κάλεσε να σταματήσουμε, αλλά ως τότε είχαμε ενημερώσει σχεδόν όσους επιβιβάστηκαν».

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία αυτή τη στιγμή μόνο το 35% των αιτήσεων ασύλου από Αφγανούς γίνεται δεκτό.