Το να επιβιβάζεται πρώτος ένας επιβάτης σε αεροπλάνο, ίσως είναι κακό για την υγεία του.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Physical Society, όταν επιβιβάζεστε πρώτοι σε αεροπλάνο, έχετε αυξημένη πιθανότητα να κολλήσετε ένα μικρόβιο, όπως αναφέρει ο Independent.

Από ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ερευνήθηκε ο τρόπος που μπορεί να εξαπλωθεί μια ασθένεια σε ένα αεροπλάνο, εάν μόνο ένας επιβάτης είναι άρρωστος.

Μελετώντας λοιπόν, διαφορετικούς τύπους σεναρίων επιβίβασης χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιβάτες που κάθισαν πρώτοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν σε λοιμώξεις.

Πιο αναλυτικά, αν ένας επιβάτης καθίσει πρώτος στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου και ένας άρρωστος επιβάτης περάσει από μπροστά του για να φτάσει στο κάθισμά του, τότε είναι πιο πιθανό να μεταφέρει πάνω του (και πάνω σε όποιους προσπεράσει) τα μικρόβια που έχει.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να προτιμήσουν μια μέθοδο επιβίβασης όπου οι επιβάτες θα μπαίνουν στο αεροπλάνο τόσο από το εμπρόσθιο όσο και από το πίσω μέρος, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επαφή τους και η επακόλουθη εξάπλωση μιας μόλυνσης.