Η λετονική αεροπορική εταιρεία airBaltic εισήγαγε τα iPads της Apple για να αντικαταστήσει τα εγχειρίδια και τα έντυπα που χρησιμοποιούνται από το πλήρωμα θαλάμου επιβατών.

Η αεροπορική εταιρεία έκανε αυτή την κίνηση, ως επένδυση εκσυγχρονισμού, η οποία θα προσφέρει αυξημένη επιχειρησιακή απόδοση και θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση χαρτιού.

Ο Martin Sedlacky, Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της airBaltic, δήλωσε:

« Το 2014 απρείχαμε iPads σε πιλότους. Δώσαμε τη δυνατότητα στους πιλότους να αποφύγουν τη μεταφορά 10- 15kg στοιχείων πτήσης, εγχειριδίων και υλικού αναφοράς σε κάθε πτήση. Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους πιλότους μας, γι ‘αυτό κάναμε το επόμενο βήμα, κάνοντας το καθημερινό έργο του πληρώματος καμπίνας, σχεδόν χωρίς χαρτί».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, το έργο έχει ήδη επιτρέψει στην εταιρεία να εξοικονομήσει περίπου 6 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού που αντιστοιχούν σε περίπου 350 δέντρα. Εκτός από αυτό, καθώς το iPad ζυγίζει μόλις 0,7 κιλά, με τη μείωση του βάρους επίσης να εξοικονομεί καύσιμο.

Η Ingūna Andže, Αντιπρόεδρος του πληρώματος θαλάμου επιβατών της airBaltic, δήλωσε:

«Το έργο Electronic Flight Bag επιτρέπει όχι μόνο να εξοικονομούμε πόρους, αλλά και να βελτιώσουμε την ανταλλαγή λειτουργικών πληροφοριών με άλλα τμήματα, καθώς και να καταστήσουμε την διαδικασία αναφοράς πιο αποτελεσματική και να ενημερώσουμε τα εγχειρίδια ευκολότερα».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, όλο το πλήρωμα θαλάμου επιβατών έχει περάσει από πρόγραμμα εκπαίδευσης για εξοικείωση με το νέο σύστημα και τις εφαρμογές του. Από τις 25 Σεπτεμβρίου, το έργο ξεκινά σε καθημερινές δραστηριότητες.

Η airBaltic εξυπηρετεί πάνω από 60 προορισμούς από την έδρα της στη Ρίγα της Λετονίας. Από κάθε μία από αυτές τις τοποθεσίες, η airBaltic προσφέρει βολικές συνδέσεις μέσω της Ρίγας στο δίκτυό της που καλύπτει την Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, την ΚΑΚ και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η airBaltic προσφέρει απευθείας πτήσεις από το Ταλίν και το Βίλνιους.