Την αναστολή των πτήσεών τους, ανακοίνωσαν τουλάχιστον επτά αεροπορικές εταιρείες από και προς την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ.

Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται, έπειτα από την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να αναστείλει τις διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, ως μέτρο πίεσης στους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιφέρειας τους στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, η Ιρακινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απέστειλε ειδοποίηση προς τις ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, η οποία αναφέρει ότι οι διεθνείς πτήσεις από και προς την Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια θα ανασταλούν στις 15: 00 ώρα Γκρίνουιτς (18:00 ώρα Ελλάδας) και από εκεί και ύστερα θα επιτρέπονται μόνο εσωτερικές πτήσεις.

Με την ειδοποίηση της Ιρακινής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας συμμορφώθηκε πρώτη η αεροπορική εταιρεία του Λιβάνου, Middle East Airlines (ΜΕΑ), μέσω δήλωσης του προέδρου της, Μοχάμεντ αλ-Χουτ, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η EgyptAir.

Εν συνεχεία, την ίδια απόφαση πήρε και η αεροπορική εταιρεία του Ντουμπάι, flydubai, η οποία μέσω του εκπροσώπου της ανακοίνωσε ότι σταματάει προσωρινά τις πτήσεις της από και προς την κουρδική πρωτεύουσα, από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τις τρεις εταιρείες ακολούθησε η ιορδανική Royal Jordanian (RJ), η οποία με ανακοίνωση της τόνισε ότι θα αναστείλει τις πτήσεις της στην Αρμπίλ και την Σουλεϊμανίγια, ξεκινώντας την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη εταιρεία πραγματοποιεί τουλάχιστον δέκα πτήσεις προς την Αρμπίλ και τρεις προς την Σουλεϊμανίγια εβδομαδιαίως.

Τέλος, ανταπόκριση στο κάλεσμα της Βαγδάτης έδειξαν και οι τρεις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, Turkish Airlines, η ΑtlasGlobal και η Pegasus, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού προξενείου στην Αρμπίλ, χωρίς ωστόσο δεν αναφέρεται το χρονικό διάστημα της αναστολής.

Πληροφορίες από kathimerini.gr