Ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που εναλλάσσεται μεταξύ σταθερής και περιστροφικής πτήσης, σχεδιάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο, έχουν αναλάβει η εταιρεία με εξειδίκευση σε αμυντικά και αεροδιαστημικά ζητήματα, BAE Systems, σε συνεργασία με φοιτητές του Πανεπιστημίου Cranfield.

Ειδικότερα, όταν το drone βρίσκεται σε κατάσταση περιστροφής, μπορεί να εκτοξευθεί και να ανακτηθεί μέσω ενός ειδικού στύλου, στον οποίο βρίσκεται η βάση της μηχανής, κάτι το οποίο καθίσταται δυνατό λόγω της μεγάλης οπής στο κέντρο του. Αξίζει να παρακολουθήσει κάνεις πώς ολόκληρο το αεροσκάφος περιστρέφεται γρήγορα, καθώς προσγειώνεται.

«Ο στύλος περιορίζει την πλευρική κίνηση του UAV κατά την εκτόξευση, έτσι ώστε οι ισχυροί άνεμοι να μην μπορούν να το επηρεάσουν και να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα», εξηγεί έκθεση της BAE System.

Αναφέρεται ακόμη, ότι ο σχεδιασμός ενσωματώνει, όχι μόνο προσαρμοσμένο έλεγχο πτήσης αλλά και προηγμένο λογισμικό πλοήγησης και καθοδήγησης. Η σταθερή πτέρυγα παρέχει στην αυτόνομη μηχανή πτήσης, μεγαλύτερη ταχύτητα και εμβέλεια, ενώ η λειτουργία περιστροφικών πτερυγίων επιτρέπει την τοποθέτησή της για ασφαλή απογείωση και προσγείωση.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το drone θα μπορεί να κινείται τάχιστα στο πεδίο της μάχης, και να επιστρέφει γρήγορα στη βάση του, μετά την ολοκλήρωσε της αποστολής. Η εταιρεία τονίζει το πώς τα UAV θα μπορούσαν να προσαρμοστούν καλύτερα στις εξελισσόμενες μελλοντικές καταστάσεις των πεδίων μάχης και να παραταχθούν μαζί σε ένα σμήνος, αντιμετωπίζοντας εξελιγμένες αεράμυνες και να λειτουργούν σε πολύπλοκο κατοικήσιμο μέρος.

Όσον αφορά στη σχεδίαση του αεροσκάφους, ο τεχνολόγος της BAE Systems, Nick Colosimo, δήλωσε πως το πεδίο μάχης θα απαιτήσει καινοτόμες λύσεις στο μέλλον ώστε να αντιμετωπίζει τις απειλές και να κρατά ασφαλείς τους ανθρώπους, όπου κι αν βρίσκονται.

Αν και υπάρχουν ήδη παρόμοια σχέδια, ένα βίντεο επίδειξης δείχνει πώς μπορεί να λειτουργήσει και σε drone κάποια στιγμή, επισημαίνοντας μερικές διαφορές με το λεγόμενο “Adaptable UAV” της BAE Systems.