Ελέγχους πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία με τη βοήθεια ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου στους επιβάτες μιας πτήσης που εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη– Βιέννη, στις 20 Οκτωβρίου.

Οι αυστριακές αρχές είχαν επίσης ελέγξει, με τη χρήση σκύλου, τους επιβάτες ενός αεροσκάφους της Turkish Airlines στην Αυστρία, στις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Οι Αυστριακοί επιβάτες της πτήσης Κωνσταντινούπολη– Βιέννη που αναχωρούσε στις 17.40 τοπική ώρα από το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο από στελέχη της μονάδας Αστυνομικών Σκύλων προτού επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τουρκικά μέσα, διακρίνονται επιβάτες με την ανησυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους και εμφανώς αναστατωμένοι από την παρουσία των αστυνομικών με τον σκύλο τους.

Το μέτρο, όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά μέσα, λειτούργησε ως απάντηση στην χρήση ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου,  από τις αυστριακές αρχές, στη διαδικασία ελέγχου των επιβατών μιας πτήσης της Turkish Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο της Βιέννης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «ανάρμοστη» και κάλεσε την αυστριακή κυβέρνηση να «προειδοποιήσει» τις αρχές του αεροδρομίου. Ένδειξη για την Άγκυρα της σοβαρότητας της κατάστασης το γεγονός ότι ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Αυστρία μετέβη στις 19 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο «για να επιθεωρήσει» την κατάσταση, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας, που ελέγχει τη λειτουργία των τελωνείων, επισήμανε ότι επρόκειτο για έναν έλεγχο ρουτίνας και δεν στοχοποιούσε συγκεκριμένα την Turkish Airlines. Σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν με «διακριτικό» τρόπο, ανεξαρτήτως της εθνικότητας των επιβατών.