Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση για πιλότους, λόγω της αύξησης της εναέριας κυκλοφορίας παγκοσμίως.

Πλέον οι πιλότοι, έχουν την επιλογή να εργαστούν σε αεροπορικές εταιρείες που θα προσφέρουν καλύτερους μισθούς ή συνθήκες εργασίας, κατάσταση που θα μπορούσε να πλήξει αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Η εναέρια κυκλοφορία αναμένεται να διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 7,8 δισεκατομμύρια επιβάτες το 2036, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), γεγονός που κάνει ακόμα πιο έντονη τη ζήτηση για πλήρωμα πιλοτηρίου. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανάγκη έχει παίξει το κύμα των συνταξιοδοτήσεων.

«Είναι σίγουρο ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού πιλοτηρίου και τώρα πηγαίνουν στην αεροπορική εταιρεία που προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες» εργασίας, δήλωσε ο Marc Houalla, επικεφαλής του εθνικού ινστιτούτου πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας (ENAC) μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Η κρίση έχει ήδη γίνει ξεσπάσει στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει 20.000 πτήσεις μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου, αφού βρέθηκε με ελλιπές προσωπικό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι πιλότοι αποχώρησαν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μέχρι στιγμής φέτος, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Norwegian ανακοίνωσε ότι έχει προσλάβει 160 πιλότους που έχουν εγκαταλείψει τη Ryanair, δηλαδή το ένα τέταρτο από τους 600 πιλότους που στοχεύει να προσλάβει το 2017.

Παράλληλα, ο Christophe Tharot, επικεφαλής της γαλλικής συντεχνίας πιλότων SNPL,δήλωσε ότι «οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν μισθούς που είναι λίγο τρελοί».

Η ΙΑΤΑ υποστηρίζει ότι η Κίνα θα αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη αεροπορική αγορά στον κόσμο, ξεπερνώντας το 2022 τις Ηνωμένες Πολιτείες.