Προτιμάτε τη θέση στο παράθυρο, όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο ή εκείνη στο διάδρομο; Δηλαδή, είστε εγωιστές ή συγκρατημένοι και εσωστρεφείς;

Κάποιοι επιβάτες προτιμούν το παράθυρο, αφού θέλουν να έχουν δίπλα τους τη θέα καθώς και τη σχετική άνεση του τοίχου της καμπίνας. Άλλοι πάλι, δίνουν προτεραιότητα στην σχετική ελευθερία κίνησης του διαδρόμου, αφού μπορούν να σηκωθούν ή να πάνε προς την τουαλέτα χωρίς να ενοχλήσουν τους συνεπιβάτες τους.

Σύμφωνα με συνέντευξη δύο ψυχολόγων, στην Telegraph, θα μπορούσε να υπάρχει κάτι παραπάνω πίσω από αυτή την επιλογή: Οι επιβάτες που προτιμούν το κάθισμα στο παράθυρο μπορεί να είναι περισσότερο εγωιστές, ενώ όσοι προτιμούν το διάδρομο μπορεί να είναι πιο συγκρατημένοι ή και εσωστρεφείς.

«Οι επιβάτες που προτιμούν τη θέση στο παράθυρο θέλουν να έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων, τείνουν να παίρνουν μια στάση ζωής που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και είναι συχνά πιο ευερέθιστοι», δήλωσε ο Δρ Μπέκι Σπέλμαν, επικεφαλής ψυχολόγος στην ιδιωτική κλινική Harley Street. «Επίσης, τους αρέσει να “φωλιάζουν” και προτιμούν να ζουν στη δική τους φούσκα».

«Οι επιβάτες στις θέσεις του διαδρόμου είναι συχνά πιο κοινωνικοί και σίγουρα πιο επιδεκτικοί ως άνθρωποι. Είναι επίσης πιο πιθανό να είναι ανήσυχοι και λιγότερο εύκολοι στο να κοιμούνται στα αεροπλάνα», πρόσθεσε ο συμπεριφορικός ψυχολόγος Τζο Χέμινγκς.

Ερευνα της Quartz το 2014, αναφέρει ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι πετούν, τόσο περισσότερο προτιμούν το διάδρομο. Φαίνεταια ακόμη, ότι η προτίμηση για το παράθυρο μειώνεται όσο το εισόδημα κάποιου αυξάνεται. Στην ουσία, όπως σημειώνεται, ο ενθουσιασμός αυτών που πετούν αραιά, τους κάνει να θέλουν να κάθονται στο παράθυρο, ενώ οι συχνοί επιβάτες βιώνουν την πτήση πιο διεκπεραιωτικά.

Φυσικά, η επιλογή θέσης έχει να κάνει με περισσότερους από έναν παράγοντες.