Αεροσκάφος ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας είχε προγραμματισμένη πτήση προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα, παραβιάζοντας πλήρως τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

H πτήση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω τεχνικής βλάβης.

Στην σχετική καταγγελία προς την Βουλή εκ μέρους του Προέδρου των Οικολόγων- Κίνησης Πολιτών, Γ. Περδίκη, ενώπιον του Υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε το ανησυχητικό περιστατικό για τα πολιτικο-διπλωματικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οπότε εν συνεχεία η Λευκωσία προέβη στα απαιτούμενα διαβήματα προς το Κίεβο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο του Μιχάλη Χατζηστυλιανού για την εφημερίδα “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”, ο Γιώργος Περδίκης, δια επιστολής του στις 4/9/2017, κατήγγειλε στον υπουργό Μεταφορών ότι εκτελούνται πτήσεις από αεροσκάφη ουκρανικού νηολογίου και εν προκειμένω από την ουκρανική εταιρεία «Atlasjet Airlines Ukraine» από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Στην σχετική καταγγελία αναφέρεται πως η όλη αυτή “πειρατική” αεροπορική κίνηση αποκαλύφθηκε όταν αεροπλάνο της εν λόγω εταιρείας τέθηκε σε κίνδυνο καθώς είχε πέσει σε χαλαζοθύελλα εκτελώντας το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Το συγκεκριμένο ουκρανικό αεροπλάνο είχε ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της πτήσης του από το Χάρκοβο της Ουκρανίας προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με κωδικούς πτήσης της ουκρανικής εταιρείας, ωστόσο εν συνεχεία στο δεύτερο σκέλος της πτήσης, από την Κωνσταντινούπολη προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αυτό έλαβε προκειμένου να παραπλανήσει, κωδικούς πτήσης της τουρκικής μητρικής εταιρείας «Atlasjet Airlines». Εντούτοις, το αεροσκάφος Airbus Α320, με ουκρανικό νηολόγιο UR-AJC, ανήκει στην αεροπορική εταιρεία «Atlasjet Airlines Ukraine», η οποία είναι εγγεγραμμένη και αδειοδοτημένη από τις Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Ουκρανίας και όχι στην μητρική τουρκική.

Η συγκεκριμένη ουκρανική εταιρεία είναι θυγατρική της «Atlasjet Airlines» της Τουρκίας, κάτι που όμως αναιρεί το γεγονός, ότι με την πτήση ΚΚ-1010 από την Κωνσταντινούπολη προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου παραβιάστηκαν από την Ουκρανία οι Κανονισμοί του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας σε σχέση με την απαγόρευση πτήσεων προς το ψευδοκράτος.

Στην επιστολή του ο κ. Περδίκης καλούσε τον υπουργό Μεταφορών να προβεί σε ενημέρωση της Βουλής, για τον αν πραγματοποιήθηκαν διαβήματα προς τις ουκρανικές Αρχές σχετικά με το περιστατικό και αν έχει διερευνηθεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλες ξένες εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Πληροφορίες από philenews.com