Τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες ημέρες, το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία ακυρώθηκαν περισσότερες από 400 πτήσεις στο αεροδρόμιο Άμστερνταμ- Σίπχολ, ενώ στο αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ολλανδίας, ο διάδρομος προσγείωσης έκλεισε και πολλές πτήσεις κατευθύνθηκαν σε άλλες πόλεις.

«Εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών, ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης έκλεισε. Πολλές εισερχόμενες πτήσεις στάλθηκαν προς άλλα αεροδρόμια, πτήσεις που επρόκειτο να απογειωθούν, καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν» ανακοίνωσε το αεροδρόμιο, στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Καθαρίζουμε τα αεροσκάφη από τον πάγο προκειμένου να εκτελούν με ασφάλεια τα δρομολόγιά τους και έχουμε αναπτύξει ειδικές μονάδες που προσπαθούν να διατηρήσουν καθαρούς τους διαδρόμους προσγείωσης- απογείωσης, απομακρύνοντας το χιόνι, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν» δεδομένων των συνθηκών, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πολ Βέμπερ, ο εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου. «Οι επιβάτες πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς, παρακολουθείτε τις αναρτήσεις στον ιστότοπό μας και κοιτάξτε πώς μπορείτε να έρθετε ως εδώ δεδομένου ότι υπάρχουν προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων» συνέχισε, προειδοποιώντας ότι καθυστερήσεις αναμένονται και σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας (KNMI) έθεσε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ιδίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα. Το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει τα 15 εκατοστά στην περιοχή μεταξύ της Ζηλανδίας (νοτιοδυτικά) και του Οφεράισελ (βορειοανατολικά), κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων, η εταιρεία εκμετάλλευσης του αεροδρομίου Brussels Airport σύστησε, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, στους ταξιδιώτες να μην μεταβαίνουν εκεί μέχρι νεωτέρας. Επίσης, ζήτησε από τους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες σημειώνοντας: «Μην έρθετε στο αεροδρόμιο αν έχει ακυρωθεί η πτήση σας».

Παράλληλα, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, η Brussels Airport είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκχιονισμού και απόψυξης οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο.

Επιπλέον, προβλήματα υπήρξαν και όσον αφορά ορισμένες πτήσεις στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές των αεροδρομίων Λούτον και Χίθροου, οι οποίες συνέστησαν στους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες.