Η Τυνησία ανακοίνωσε στις 22 Δεκεμβρίου, ότι αποφάσισε να αναστείλει τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Emirates.

Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της απόφασης που στοχοθέτησε τις Τυνήσιες επιβάτιδες και η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.Το υπουργείο Μεταφορών της Τυνησίας επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου ότι «αποφάσισε να αναστείλει τις πτήσεις τις αεροπορικής εταιρείας των ΗΑΕ προς την Τυνησία έως ότου να καταφέρει να βρει μια επαρκή λύση προκειμένου να εκτελεί τις πτήσεις της σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες».

Η εταιρεία Emirates εκτελεί μια πτήση με επιστροφή την ημέρα μεταξύ Ντουμπάι και Τύνιδας.

Από την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, δεν επιτρέπεται προσωρινά στις Τυνήσιες, ανεξαρτήτου ηλικίας, να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται τα αίτια.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιβατισσών που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ της Τυνησίας, το προσωπικό της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι όσες γυναίκες έχουν διαβατήριο Τυνησίας δεν μπορούν να μεταβούν στα Εμιράτα. Αντίθετα, στους άνδρες επετράπη να επιβιβαστούν.

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρεσβευτής των Εμιράτων στην Τυνησία μίλησε για μια «προσωρινή» απόφαση διαβεβαιώνοντας ότι το μέτρο ήρθη και οι Τυνήσιες θα μπορούσαν να επιβιβαστούν. Ωστόσο σημειώθηκαν και άλλα περιστατικά.

Τα ΗΑΕ επικαλέστηκαν ζητήματα «ασφαλείας» για να την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τα αδέλφια μας στην Τυνησία σχετικά με μια πληροφορία που αφορά την ασφάλεια και λόγω της οποίας χρειάστηκε να ληφθούν συγκεκριμένα και προσωρινά μέτρα» επισήμανε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς.