Τα λιγότερα δυστυχήματα από ποτέ, σημειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, σε πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας.

Παράλληλα το 2017, σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός πτήσεων που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η πιθανότητα να εμπλακεί κανένας σε δυστύχημα ήταν κατά τη χρονιά που πέρασε μόλις μία στα 16 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, το 2017 καταγράφηκε η πτώση 10 αεροσκαφών διαφόρων τύπων και συνολικά 79 θάνατοι, ενώ δεν υπήρξε καμία συντριβή επιβατικών αεροσκαφών πουθενά στον κόσμο.

Συγκριτικά το 2016 είχαμε 16 δυστυχήματα με 303 θανάτους.

Ο αριθμός των θανάτων σε πτήσεις πολιτικής αεροπορίας μειώνεται συνεχώς εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, σημειώνει από την πλευρά του το BBC. Ενώ το 2005 είχαμε συνολικά πάνω από 1.000 θανάτους, έχουμε πέσει σε διψήφιους αριθμούς.

Το πιο σοβαρό περιστατικό το 2017 συνέβη τον Ιανουάριο, όταν τουρκικό αεροσκάφος cargo συνετρίβη σε χωριό στο Κιργιστάν με αποτέλεσμα τον θάνατο των τεσσάρων μελών του πληρώματος αλλά και 35 χωρικών.

Τα στατιστικά δεν περιλαμβάνουν πτήσεις πολύ μικρών πολιτικών αεροσκαφών, πολεμικών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων. Το χειρότερο δυστύχημα σε αυτήν την κατηγορία ήταν η πτώση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους στη Μιανμάρ με αποτέλεσμα τον θάνατο και των 122 επιβαινόντων.

Τα στοιχεία συνέλεξαν η ολλανδική συμβουλευτική ομάδα To70 και το Aviation Safety Network.

Καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια των πτήσεων παίζουν οι κανονισμοί διεθνών φορέων όπως ο ICAO.

Παρόλα τα θετικά στατιστικά, η ομάδα προειδοποιεί ότι η «καλοτυχία» του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού θανάτων μπορεί να μην κρατήσει για πάντα, ενώ σημειώνει οι σημαντικότεροι κίνδυνοι προκύπτουν από την χρήση συσκευών τεχνολογίας, των οποίων οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να πιάσουν φωτιά μέσα στην πτήση, αλλά και την σωματική και ψυχική κόπωση των πληρωμάτων.