Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφοδρές μάχες που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Σφοδρά πυρά και πυρά πυροβολικού ακούγονταν από το κέντρο της πόλης και το αεροδρόμιο Μιτίγκα. Όλες οι πτήσεις έχουν ανασταλεί.

Στις εχθροπραξίες αντιπαρατίθενται η Ειδική Δύναμη Αποτροπής (Rada), μία από τις πιο ισχυρές οργανώσεις στην πόλη, και μια αντίπαλη παράταξη με έδρα τη συνοικία Τατζούρα της Τρίπολης.

Η Rada δρα ως μονάδα κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας και ελέγχει τον αεροδρόμιο Μιτίγκα και μια μεγάλη φυλακή που βρίσκεται δίπλα σε αυτό. Στοχοθετείται κατά καιρούς από αντίπαλες ομάδες μέλη των οποίων έχει συλλάβει.

Τα πτώματα τουλάχιστον εννέα μαχητών διακομίστηκαν σε κοντινό νοσοκομείο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τουλάχιστον 28 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η Μιτίγκα είναι μια αεροπορική στρατιωτική βάση κοντά στην Τρίπολη που αποτελεί το κύριο αεροδρόμιο της πόλης για πολιτικές πτήσεις μετά την εν μέρει καταστροφή του διεθνούς αεροδρομίου από μάχες το 2014. Το διεθνές αεροδρόμιο εξακολουθεί να παραμένει εκτός λειτουργίας.

Η Rada δήλωσε πως το αεροδρόμιο δέχθηκε επίθεση από ένα άτομο ονόματι «Μπασίρ ‘η Αγελάδα’» και άλλους τους οποίους καταζητεί μετά την απόδρασή τους από κέντρο κράτησης υπό τον έλεγχο της Rada σε άλλο σημείο της Τρίπολης.

Η Rada ανήρτησε εικόνες που δείχνουν δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο, φορτηγάκια στα οποία έχουν προσαρμοστεί πολυβόλα και ένα άρμα μάχης.

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες ένοπλες οργανώσεις αφότου μια εξέγερση το 2011 ανέτρεψε τον επί μακρόν ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και οδήγησε στον κατακερματισμό της χώρας.

Οι ομάδες αυτές μερικές φορές συγκρούονται σε μάχες επιρροής ή με αφορμή δολοφονίες ή κρατήσεις μελών τους, αλλά τους τελευταίους μήνες οι εχθροπραξίες έχουν μειωθεί αφότου ομάδες που έχουν συμμαχήσει με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, περιλαμβανομένης της Rada, εδραίωσαν τον έλεγχό τους σε μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας.

Πληροφορίες από tanea.gr