Σχεδόν το σύνολο των συνδικάτων της Air France καλεί σε απεργία αυτή την Πέμπτη πιλότους και προσωπικό αέρος και εδάφους, με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 6% δεδομένης της μεγάλης αύξησης στα οικονομικά αποτελέσματα της αεροπορικής εταιρείας.

Παράλληλα, συγκέντρωση προβλέπεται να διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα την Πέμπτη μπροστά στην έδρα της εταιρείας στο Ρουασί, όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της επιχείρησης (CCE), αφιερωμένη κυρίως στα οικονομικά αποτελέσματα του 2017.

Η απεργία την ερχόμενη Πέμπτη αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις του 2018, οι οποίες έκλεισαν έπειτα από δύο τεταμένες συνεδριάσεις. Η διεύθυνση κατέθεσε ένα νέο σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει μια γενική αύξηση, την πρώτη από το 2011, της τάξης του 1%, η οποία θα καταβληθεί σε δύο δόσεις και έναν φάκελο ατομικών αυξήσεων της τάξης του 1,4% μόνον για το προσωπικό εδάφους. Το κείμενο αυτό, το οποίο απέρριψε η πλειονότητα των συνδικάτων, υλοποιήθηκε μονομερώς από τη διεύθυνση.

Τα συνδικάτα που καλούν σε απεργία καταδικάζουν την αύξηση αυτή λέγοντας ότι πρόκειται για «ελεημοσύνη», η οποία «δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους διαβίωσης και να καλύψει τη διαφορά μετά το πάγωμα των μισθών από το 2011». 

Ο όμιλος Air France-KLM εμφανίζει κέρδος εκμετάλλευσης αυξημένο κατά 42% για το 2017 στα 1,488 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 588 εκατομμύρια ευρώ για το γαλλικό κομμάτι του. Ωστόσο, οι διεκδικήσεις αυτές των συνδικάτων «δεν είναι λογικές» δήλωσε ο πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Ζαν Μαρκ Ζαναγιάκ, στην Le Monde.

«Το συνολικό ύψος μιας τέτοιας αύξησης αντιπροσωπεύει περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πρακτικά την τιμή δύο Boeing 787» δήλωσε.