Στα πλαίσια του εορτασμού των 5 χρόνων λειτουργίας της, η AirHelp ενημερώνει για τις πιο περίεργες δικαιολογίες που δίνουν οι αεροπορικές εταιρείες ώστε να αποφύγουν τις αποζημιώσεις.

Για καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, οι επιβάτες δικαιούνται έως και 600 ευρώ αποζημίωση ανά άτομο. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό νόμο ΕC 261, οι “έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις” όπως έκτακτες απεργίες, κακές καιρικές συνθήκες ή έκτακτο ιατρικό θέμα, απαλλάσσουν τις αεροπορικές εταιρίες από την υποχρέωσή τους να δώσουν αποζημίωση. Όμως ορισμένες από αυτές εκμεταλλεύονται τον ορισμό της έκτακτης περίπτωσης προς όφελός τους. 

Οι top 3 δικαιολογίες των αεροπορικών εταιρειών είναι  η δύναμη του ήλιου, βρώμικες τουαλέτες και μυστήριοι επιβάτες. Οι πελάτες ωστόσο, κατάφεραν σε αυτές τις περιπτώσεις να πάρουν την αποζημίωσή τους.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, η AirHelp έχει ακούσει τις πιο περίεργες δικαιολογίες από τις αεροπορικές εταιρείες για έκτακτες καταστάσεις όπως ότι το αεροπλάνο είναι παγωμένο και πρέπει να περιμένουν να βγει ο ήλιος για να ξεπαγώσει.

Στην Αγγλία, μία αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Όταν η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, το «έκτακτο» πρόβλημα ήταν η έλλειψη καθαριότητας της τουαλέτας. Ο πιλότος διέταξε να μην φύγει το αεροπλάνο μέχρι να βρεθεί η καθαρίστρια να καθαρίσει την τουαλέτα σωστά και έτσι η πτήση καθυστέρησε 45 λεπτά.

Μία περίεργη υπόθεση έλαβε χώρα και στη Γερμανία. Για να αποφύγει η αεροπορική εταιρεία να πληρώσει αποζημίωση, υποστήριξε ότι ο πελάτης που ζητούσε αποζημίωση στην πραγματικότητα δεν υπήρχε! Φυσικά στο δικαστήριο αποδείχθηκε η ύπαρξή του και έτσι κέρδισε την αποζημίωση.

5 χρόνια AirHelp: πάνω από 300 εκ. ευρώ έχουν δοθεί στους επιβάτες

Από τότε που δημιουργήθηκε η ΑirHelp, οι δικηγόροι της εκτός από το να ακούν περίεργες δικαιολογίες από τις αεροπορικές εταιρείες, κατάφεραν να δώσουν πάνω από 300 εκ. ευρώ στους πελάτες της σε 188 χώρες. Τελικά, η AirHelp έχει βοηθήσει πάνω από 5 εκ. επιβάτες να κερδίσουν την αποζημίωση που είχαν δικαίωμα, και να προσπεράσουν νομικά θέματα και τυπικές καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, είναι κατόρθωμα της AirHelp ότι οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για ολόκληρο το ταξίδι τους όταν χάσουν κάποια πτήση με ανταπόκριση. Τα μωρά χωρίς δική τους θέση μπορούν επίσης να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Όπως τονίζει η κα Χρύσα Πομόνη, υπεύθυνη επικοινωνίας Airhelp για την Ελλάδα: «Ο ρόλος μας είναι να υπενθυμίζουμε στις αεροπορικές εταιρείες τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι τους πελάτες τους. Προσφέρουμε νομική υποστήριξη, όπου χρειάζεται, σε συνεργασία με τους εκάστοτε εθνικούς φορείς και μέσω του διαδικτύου- βοηθώντας τις αεροπορικές εταιρείες να διαθέτουν προσβάσιμες και κατάλληλες πληροφορίες προς τους επιβάτες, ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους. Στόχος μας είναι να κάνουμε την διαδικασία αποζημίωσης όσο το δυνατόν εύκολη και απλή για όλους. Μέσω ανάλυσης δεδομένων και τεχνολογία αιχμής, σε συνδυασμό της παρουσίασης του ιστότοπου και την εφαρμογή του κινητού που είναι φιλικές προς τον χρήστη, αυτό γίνεται εφικτό».