Την κατάρριψη ενός επιβατικού αεροσκάφους που φέρεται να μετέφερε βόμβα και είχε ως στόχο τη χειμερινή Ολυμπιάδα του Σότσι το 2014, είχε διατάξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε ένα νέο ντοκιμαντέρ.

«Μου είπαν ότι αεροπειρατές είχαν καταλάβει ένα αεροσκάφος που πετούσε από την Ουκρανία προς την Κωνσταντινούπολη και απαιτούσαν να προσγειωθεί στο Σότσι», λέει ο Ρώσος πρόεδρος στο ντοκιμαντέρ διάρκειας 2 ωρών, με τον τίτλο «Πούτιν».

Οι πιλότοι του Boeing 737-800 της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus Airlines, που είχε απογειωθεί από το Χαρκόφ με 110 επιβαίνοντες, είχαν πει ότι ένας επιβάτης είχε βόμβα και τους ζήτησε να αλλάξουν ρότα με κατεύθυνση το Σότσι, λέει ο δημοσιογράφος Αντρέι Κοντράσοφ.

Στο ντοκιμαντέρ ο Πούτιν αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τους αξιωματούχους ασφαλείας η διαδικασία σε μια τέτοια περίπτωση προέβλεπε την κατάρριψη του αεροπλάνου.

«Εγώ τους είπα: ενεργήστε σύμφωνα με το σχέδιο», σημειώνει ο Πούτιν επισημαίνοντας ότι λίγα λεπτά αργότερα ενημερώθηκε με νέο τηλεφώνημα ότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό. Ο ίδιος πήγε στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Σότσι λίγο αργότερα με αξιωματούχους της ΔΟΕ.

Η ταινία κυκλοφορεί λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου.