Ως το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου ψηφίστηκε από τους ταξιδιώτες, το αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης, για έκτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των Διεθνών Αεροπορικών Βραβείων Skytrax 2018, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Passenger Terminal EXPO, στη Στοκχόλμη στη Σουηδία.

Τα Skytrax World Airport Awards ψηφίζονται από τους ταξιδιώτες αεροπορικών εταιρειών στη μεγαλύτερη, ετήσια παγκόσμια έρευνα ικανοποίησης πελατών αερολιμένων. Η έρευνα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μελέτη, χωρίς κόστος συμμετοχής ή χρεώσεις σε κανένα αεροδρόμιο.

Ανάμεσα στα 100 κορυφαία αεροδρόμια, βρίσκεται και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καταλαμβάνοντας την 39η θέση.

Το Αεροδρόμιο Αθηνών σημείωσε σημαντική άνοδο, συγκριτικά με την περσινή χρονιά που βρέθηκε στην 53η θέση, ενώ υπενθυμίζεται ότι κέρδισε το βραβείο του καλύτερου αεροδρομίου στην νότια Ευρώπη!

Ακολουθούν τα 10 κορυφαία αεροδρόμια του κόσμου:
1. Changi, Σιγκαπούρη
2. Incheon, Σεούλ, Ν. Κορέα
3. Haneda, Τόκιο, Ιαπωνία
4. Hong Kong, Χονγκ Κονγκ
5. Hamad, Ντόχα, Kατάρ
6. Munich Airport, Μόναχο, Γερμανία
7. Chubu Centrair International Airport, Nagoya, Ιαπωνία
8. Heathrow, Λονδίνο, Ην. Βασίλειο
9. Zurich Airport, Ζυρίχη, Ελβετία
10. Frankfurt Airport, Φρανκφούρτη, Γερμανία

Τα καλύτερα αεροδρόμια ανά αριθμό επιβατών:

  1. Καλύτερο αεροδρόμιο 50 εκατ. + επιβάτες: Changi, Σιγκαπούρη
  2. Καλύτερο αεροδρόμιο 40-50 εκατ. επιβάτες: Munich Airport
  3. Καλύτερο αεροδρόμιο 30-40 εκατ. επιβάτες: Hamad
  4. Καλύτερο αεροδρόμιο 20-30 εκατ. επιβάτες: Zurich Airport
  5. Καλύτερο αεροδρόμιο 10-20 εκατ. επιβάτες: Centrair Nagoya
  6. Καλύτερο αεροδρόμιο 5-10 εκατ. επιβάτες: Durban Airport
  7. Καλύτερο αεροδρόμιο κάτω από 5 εκατ. επιβάτες: London City

Σημειώνεται ότι, τα βραβεία του 2018 βασίζονται σε 13,73 εκατ. ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από περισσότερες από 100 διαφορετικές εθνικότητες των πελατών αεροπορικών εταιρειών κατά την περίοδο της διεξαγωγής της έρευνας.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018, καλύπτοντας 550 αεροδρόμια παγκοσμίως και αξιοποιώντας τις εμπειρίες των ταξιδιωτών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών που προσφέρουν τα αεροδρόμια, αλλά και των βασικών τους επιδόσεων, από check-in, αφίξεις, μεταφορές, αγορές, ασφάλεια και διαδικασίες έως την άφιξη στην πύλη.